Wednesday, May 16, 2012

Tiada Istilah Bowink di Syurga !!!

Abu Hurairah meriwayatkan , sabda Rasulullah SAW :
Jurupanggil memanggil : 


Wahai ahli syurga , sihat telah diberikan untukmu , kamu tidak akan sakit selamanya . 
Hidup telah diberikan untukmu , kamu tidak akan mati selamanya . 
Dan muda telah diberikan kepadamu , kamu tidak akan tua selamanya . 
Nikmat pun telah diberikan kepadamu , maka kamu tidak akan bosan selamanya .... 


WOW !! Hebat betul hadis ni ! Seriously , kalau buat iklan , hadis ni boleh menang the best iklan of the century !!

yang part last tu paling superb ! ...kamu tidak akan bosan selamanya.... 


Macam mana nak bosan ? Sibuk menikmati nikmat-nikmat di dalam syurga .

Duduk dalam syurga tu ibaratnya mcm pegi melancong high class punyer level la .. VVIP .. bilik yang luxury saje , dlm bilik ada jakuzi , aircond nyaman baik punyer , katil KIng size empuk macam marshmelloW , lampu pun romatik ala-ala redup gitu , wangi je ada bunga-bunga segar bugar , nak makan ape , call je , nanti ada la hotel service hantar , makan hidang atas katil , kalau nak urut pun ada , massage , aromaterapi bagai .....

Tapi , tu sume kejap je . Kalau banyak duit , paling-paling pun seminggu , sebav sibuk dengan komitmen kerja , keluarga dan sbgainya . Itu pun kalau berduit . Hahahha , VVIP punyer bukan murah weh ! Beratus ribu punyer service , silap2 kalau ikutkan napsu omputih , artis hollywood , hotel semalam pun tah bpe juta .. ish ish ish ..*geleng kepala* membazir !

Tapi kalau kat syurga , never end bebeh ! tak kan habis dengan nikmat ! Nikmat makan sodap2 , makan dessert yg buah-buahan segar bugar , caramel enak bagai (perut bunyik) , kek besau mengalahkan resepi rahsia , ayam goreng lebih lazat  dari KFC , pizza bertopping baek punyer lagi hebat dari Domino's atau Pizza hut . What else ? tutti fruti pun tak terlawan lah ..

Attention : Kepada yg berpuasa , anda makruh untuk scroll down ... tapi kalau iman mantap , siilakan .........heeee


















Melampau kan ? 


coklat cair beb !! pergh !


My Fav !






Hahaha , Okay ! Sorry ! Sorry !

Tapi itulah sebahagian daripada nikmat di dunia . Makanan yang ...
*telan-air-liur* sedap2 belaka .

Kalau kita orang senang , kaya , boleh ada peluang merasa makanan-makanan tuh . Tapi kalau yang miskin tuh mcm mne ??? Tak dek peluang nak rasa kebahagian makan makanan yang sedap2 ??

Yang kat africa tuh , semedang je anak branak kebuluran . Sampai ada yang mati sebab malnutrisi . Tak cukup zat . Tak cukup makan . Tapi negara kita , mati sebab terlebih makan !

Aish aish , makanlah sekadarnya ...

Dari Abu Hurairah r.a katanya; Ada seorang laki-laki yang biasanya banyak makan. Setelah ia masuk Islam, makannya sedikit. Hal ini diceritakan kepada Rasulullah saw. Baginda bersabda;
"Orang yang beriman makan untuk satu perut. Orang yang kafir makan untuk tujuh perut.”



Baginda turut bersabda,
“Sejahat-jahat umatku ialah mereka yang sentiasa mengisi perutnya dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat, dan batang tubuhnya pula bertambah dengan serba kemewahan.Hanyasanya ingatan mereka ialah aneka hidangan makanan, aneka corak pakaian , dan mereka sering meninggi diri apabila berbicara.”



Sabda Rasulullah saw lagi;
“ Orang yang terlalu kenyang di dunia, terlalu lapar di akhirat.”


So , makanlah sekadarnya . Kerana makan yang banyak tak lain tak bukan hanya memberi padah kepada kita . Nanti , obesiti , berat badan naik , gemuk , kencing manis , darah tinggi , jantung lah dan sebagainya .

Inilah pulak yang jadi bila negara maju . Penyakit orang kaya berleluasa ..
apada....

Ini ada sedikit kisah bagaimana keadaan hidup manusia paling hebat di dunia ini .


Di dalam riwayat Bukhari & Muslim, Aisyah r.a. berkata:
“Keluarga Muhammad tidak pernah merasa kenyang kerana makan gandum selama tiga malam berturut-turut hingga baginda wafat.”
Abu Hurairah r.a. berkata:
“Aku pernah masuk menemui Nabi s.a.w. dan ketika itu baginda sedang mengerjakan solat dalam keadaan duduk.
Kemudian aku berkata: “Ya Rasulullah! Aku melihat anda solat dalam keadaan duduk. Apa gerangan yang menimpa anda, ya Rasul?”
Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Lapar! Wahai Abu Hurairah.”
Aku tak tahan mendengar jawapan itu, aku terus menangis.


Sedangkan nabi pun menahan lapar .....insaf aku ... hukhukhuk ....

Peti ais tuh , penuh dengan macam khazanah yg aku sendiri pun tak dapat nak agak ape bnde ... hari2 makan je keje . Tambah-tambah agi la ni melangu lagi lepas spm . Sume org mesti akan komplain bnde yg sama .

"bosanlah , asyik makan,tido,makan,tido . Badan ni da tembam da ..."

Inilah keluhan anak orang zaman skang .... ish ish ish .... Nabi dulu sibuk fikirkan umat , kita ni .. masih boleh mengadu bosan ... sedangkan kat luar tu ramai lagi yg tak kenal islam . Harap nama je islam .. ini sume sebab orang mcm kita ni lah tak gerak pegi sebarkan islam ....sob sob

Allah Maha Penyayang . Maha Adil . Takpek , kalau tak dapat kat dunia ni makanan yang sedap-sedap , kat syurga nanti , cakap je nak makan ape . Pap! muncul depan mata . tak payah ckp pun takpek .. Niat dalam hati jek !

Ada satu hadis kata , kat syurga nanti , kalau kita tgk ada burung tengah terbang , tetiba kita niat nak makan burung tuh , PAP !! Burung tu terhidang depan mata kita atas pinggan emas , sedia untuk dimakan !!
Pergh ! tak ke hebat ??!!

Lagi , kat syurga nanti , diberikan kekuatan untuk makan 70-100 kali ganda banding kat dunia nih . So , kalau kat dunia nih kita makan 2 pinggan je .. kat syurga nanti ???? hahha , congak sendirilah .

Juga dikatakan Rasulullah , makanann kat syurga ni , setiap suapan ni , makin sedap , makin sedap makanan tuh . Makin kita kunyah , makin kita kunyah , makin delicious jadi nyek !

Seriously .....

So , beringat-ingat lah kita , bahawa dunia ni memang tak dek bnde ... kalau kita nak banding dengan syurga , memang tak dapat nak compare ! Sebab syurga itu adalah kenikmatan yang sangat sangat sangat superb !!!!

Memanglah Allah rahsiakan syurga daripada kita . Untuk menguji sejauh mana kita yakin pada janjiNya . Kalau betul kita yakin kepada janji-janji Allah , kita tahan diri kita daripada berlebih-lebihan di dunia , maka, di syurga nanti , korang smpai rambang mata nak makan apa kat syurga . Haha , don't worry , kita takkan gemuk dan takkan berak-kecing bagai . Tiada istilah perkumuhan dalam anatomi badan ahli syurga .. hahahha ..

So , jagalah diri kita sebaiknya . Jauhkan perbuatan yang Allah tak suka . Berusaha tinggalkan perkara yang melalaikan hati kita daripada Allah seperti tengok drama korea , tengok Super Spontan , mesej lelaki bukan mahram smpai hati kita sakit , main fb , bajet post2 islamik tu kita da baik la (aku lettew!) , main chat2 kat twitter smpai twitlimit , baca novel cinta yang meningkatkan daya imaginasi kita , main game smpai pagi bute , tengok bola sebijik tu yang tah pape ...

Well , dalam hidup moden kini , memang banyak sebenarnya alat-alat syaitan melalaikan kita . Kita yang perlu sedar dan tanya diri kita .

Adakah bende ini memberi manfaat kepada agama kita ? Diri kita ? Menambah ilmu kita ? menambah kesedaran dan kematangan kita ?

Memang lah certain akan rasa , 'ala,kita budak-budak lagi. Teen weh ! Enjoy jella . Rilek-rilek suda , buat cool je . Tak payah nak sbuk fikir. Serabut'

aku jawab : "aku akan mati . Lepas mati kene hisab . Kalau tak pass , masuk neraka la jawabnye . Kene bakar . tak mati tak hidup . tak mau aku !"

Err .. ada unsur kebajetan dan kepoyoan di situ ?? heh~ soal akhirat , jangan dibuat main .

Same goes mcm nak pilih suami (ape pulak nih?) , (aku baru habis baca buku sebarkan cinta-MU) dalam ni yang ckp .

Nak cari suami tu soal akhirat , pasangan yang akan hidup dengan kita selama hayat kita . Kalau dapat pasangan yang jauh dari Allah , dia pun akan tarik tangan kita menjauhi Allah , pegang tangan kita untuk masuk neraka ! er , stay away from me !

So , jalan-jalan yang kita pilih sebagai persediaan untuk mendapatkan pasangan yang baik is to menjauhi jalan-jalan yang mendekati zina . MENDEKATI ZINA .

Memanglah rasa stakat chat on fb and twitter or mesej bertali arus dengan lelaki tak ke mana kan .. ala , aku tau la nak jaga diri aku . Lagipun , takkan smpai berzinanye .. gila ape ? Alah , kawan je .

memanglah , tapi itu dikira jalan-jalan mendekati zina . Sebab , kalau bermesej2 ngan dorg , konfirm , hati tu rasa suka . Syaitan pun pandai-pandailah tiup2 bagi korang rasa apa yang korang rasa tu tak dek mende. Ala , berkawan je .

Kalau calling , tak sah lah pompuan kalau x lembutkan suara ... Yang belah lelaki , tak ke seronok dengar awek suara merdu bak buluh betong ? Alah , kawan je .

Kalau before kawen da main-main mesej ngan pompuan , tak mustahil lepas kawen pun dia akan berani mesej-mesej ngan pompuan lain . Kalau before kawen dye brani gurau-gurau ngan kte org poompuan , tak mustahil lepas kawen pun dye boleh mesra2 dengan pompuan lain . Alah , kawan je .

Kalau kita tego , dye boleh balas , "alah , awak pun sama ! Sebelum kkawen lagi da menggedik dengan lelaki lain !" tak ke naiya ! kite pun balas "alah,kawan je ." Dye pun akan gunakan alasan yang sama !!

Mulalah rumah tangga ada kes curiga mencurigai ... aman ke ? tenang ke ?
Kalau rumah tangga dibina dari keberkatan dan redha Allah , lebih mendapat ketenangan dan InsyaAllah , bermanfaat untuk akhirat ^^

Hahahha , aku bukan nak membebel pasal rumah tangga . tapi , inilah realiti hidup . Bukan nak prejudis dengan orang lelaki . Bukan nak jadi close-minded . Tapi cuma memahami konsep bagaimana nak mendapat redha Allah . Bukan sahaja berkenaan mendapatkan suami baik . Tapi yang utamanya ialah Redha Allah ...

Moga kita semua Allah permudahkan urusan dunia akhirat kita ^^

Sorry , post kali memang nyummy2 sket ... hehe ..
perut pun da bunyik lagi ... haish ...

By the way , sila visit link ini . Kerana huraiannya pasal syurga amat syok untuk dibaca . Kisah pasal shopping mall di syurga ^^ comel je .

Boleh tak saya tak nak suami saya ada bidadari ??
Semoga Allah Redha .

1 comment:

  1. okay , aku terkene ! aku yg lapar tgk post sendiri ~ pffft

    ReplyDelete