Tuesday, May 29, 2012

tak cukup ?

Sayang disayangi .

Manusia . Siapa yang tak nak disayangi kan ? heh .

Fitrah .

Ramai yg mengeluh kata diri tak disayangi . Fact . Kurang kasih sayang . Kurang mendapat perhatian . Tidak didengari isi hati . Tidak dipandang orang lain . Segala kejayaan pun macam angin lalu je . Nobody cares .

Hurt . truthfully pain .

Kalau baca Rooftop Rant-Hlovate , kite akan get to know 2 person yang kurang kasih sayang . How Trisy actually 'survived' daripada hidup dia yang tak dek orang peduli selain Buk Jah , penunggu tetap rumah aka
bibik . Dia pernah nearly suicide sebab tension , naseb baik la kau ada Jade yg tau nak cari kat mana . She did banyak bende untuk attract attention parents die yang sibuk giler . Peh tu kalau ada kat rumah , bergaduh . Bising mcm banshee menjerit katanya . Jade pulak , nobody cares dia nak jadi ape , minat dye pada melukis katun , parents sibuk compare die dengan abang adik yang da masuk U ambik big course .. Macam dia yang hanya buat dip dan keje part time jual burger .

Well , I think , both of them beruntung sebab jumpa each other . They really saling melengkapi each other . They became strength for each other . The reason why to move on , the reason why to stay strong and face all the cirmcumtances , challenges , annoying bad jerk , to stay kuat to face the reality of life .

They still lucky to have each other .

Live well , live hell . We choose .

Well , frankly speaking , hidup aku tak la seteruk Trisy , sampai dye kene buat suicide attempt baru mak ayah dia sedar nak hantar dia pegi dok ngan atok opah dia kat kampung . Oh yeah , she also very lucky to have Pak Su Wan yang engineer kat UK tapi join tabligh and ulat buku . Fuh , berangan aku nak sorang ...

Hidup setiap manusia , bagaimana coraknya , bagaimana kisahnya , apa aturannya , pasti ada hikmah for each of the thing . Seriously . True .

'kita lemah bila disayangi'


This qoute , aku jumpe dalam 'Seindah Mawar Berduri-Fatima Syarha' . Lemah bila disayangi . True . Banyak budak ngada zaman nih sebab dimanjakan sangat mak bapak sampai jadi gedik ngada-ngada tak bertempat . Pfft . Sorry la , tapi aku memang anti budak manja sikit .. And jugak , bila orang tu mcm kire cukup la kasih syg atau terlebih , they tend to be more sensitive kan . agaknya . sebab mostly begitu .

No wonder aku suka buat muka toya atau being heartless bila keadaan memerlukan aku untuk gelak atau menunjukkan mimik muka yang memberangsangkan .

Orang kata , anak no 2 ni tend to be more independent , lain dari yang lain , lebih pendiam , lebih kuat memberontak , ego , degil , baran , keras hati and etc etc .

Hm.. banyak betullah negatif . Heh . hakikatnya anak kedua ni lah yang lebih kuat menghadapi cabaran . er.. emo kejap .

haritu tengok Dr. Harlina cakap , kadang-kadang apa yang boleh mempengaruhi sifat anak kedua ni apabila , si maknye dapat unexpected pregnancy . Means , dye tak expect to get second child on the moment . So , kasih sayang yg dicurahkan serta perhatian yg diberi tak la sebanyak yg diberikan kepada anak sulung . And the baby in the womb could feel it . Kesian , dari dalam perut da kurang kasih sayang .... hm.. mcm mcm .

I learnt to be independent in my life . Independent mengurus diri . Mengurus iman . Mengurus cabaran . Walaupun jadi pemalas tegar kat rumah , but who knows kan .. Muka nampak tenang , hati
berkocak-kocak , libang libu je .

Being alone memang such a great pain yg seseorang tu boleh hadapi . Alone . Is pain . Lonely , pathetic . Loner , pfft . lagi pathetic . Feeling alone jugak boleh lead to depression to someone , tension being alone , tak bercakap , tak gelak , tak meluahkan perasaan , tak sharing , tak menghadapi apa apa perubahan emosi . Jadi patung je kat rumah .

Aku penah wish , whenever ada cuti panjang , aku harap aku dimatikan sebentar sehingga habis cuti . Sound pathetic giler kan ? Hahaha . Jangan marah aku sebab bajet macam teruk sangat . Jangan banyak judge bila tak tau hal sebenar . Orang panggil , penyibuk . Oke , aku da mula kurang ajar .

Trisy penah cakap dlm hati 'take a bite from my plate , chew , then talk . If and only if you don't throw up first'

ouch !

In order to make people understand us , we first have to understand them . Law of nature la kan . Kalau nak dihormati , kenelah menghormati dulu .

The things that i dislike sangat is , 'terlepas pandang' . Sebab this terlepas pandang habit is dangerous , boleh mengakibatkan penyesalan yang berpanjangan . Sesal dahulu pendapatan , sesal kemudian tidak berguna lagi. Terlajak perahu boleh berundur , terlepas pandang ai banyak silapnye nanti . heh . tak dek kaitan .

If for the student , jangan terlepas pandang small fact bila study , that might kuar in the exam . For the doctor , jangan terlepas pandang even a bit , that migth be a tumor . For parents , never terlepas pandang your kids , sebab they might turn to become bende lain . For a hamba , jangan terlepas pandang sesuatu amalan , sebab itulah yang memberi kebaikan kepada kita di akhirat kelak . 6

So , ubatnya , jadi peka . Lebih alert . Lebih sensitive .

idea kering . that's all . ah , pening la ..

ni part one . nnt smbg ...

Monday, May 28, 2012

Ilmu mempertahankan Iman ?

Salam alaik ^^

Bila kita bercakap pasal ilmu mempertahankan diri , terbayanglah dalam benak fikiran wajah-wajah yang selalu menghiasi kat tv yg slalu buat flying kick , main tumbuk2 bla-bla ..

Uncle Jackie ..
Them .




Tapi aku paling suka yg nih 

Highlight : PERUT 

So , these are contoh-contoh world figure yg memfemeskan ilmu mempertahankan diri di dunia . so , mereka berjaya membawa satu kelainan dalam filem-filem diorg , which is mesti ada babak-babak lawan esp jackie chan , mesti ada babak babak pecah meja , kerusi , mat salleh sume pakat kene tendang , sume gedebuk gedebak kene sebijik due dengan abe-abe ni ..

In Korea , we have Taek Kwan Do . Jepang we have Judo , China ada wushu ,kung fu , Melayu ada silat .

Interesting huh ? Memang setiap bangsa , budaya pasti ada seni-seni mempertahankan diri dek zaman dulu kala yang belum llagi terciptanya M-16 , senapang gajah , Bom gigit-gigit-pehtu-baling, meriam and banyak lagi ...

Seni mempertahankan diri ini dipelajari untuk mempertahankan diri daripada serangan musuh . Sama ada untuk defend diri sendiri atau untuk defend orang lain aka org tersayang (teringat cite cintun bf defend gf..pfft). So aim utama is jaga diri daripada serangan musuh yg mencederakan diri dan juga boleh mengorbankan diri . Pastu ada la hiasan-hiasan mcm pisau , keris , tombak , bintang Naruto tu namenye ape ek ?

Nyawa is sumtin precious that is given by Allah untuk kita jaga sebaiknya . Sangatlah berdosa jika membunuh diri . Ia seolah-olah kita merampas hak Allah yg menentukan hidup mati kita . So , menjaga nyawa is sumtin yg crucial sehingga kita diberi keringanan aka rukhsah untuk makan makanan yg haram pada waktu darurat untuk menjaga nyawa daripada mati kebuluran . See. that's how Islam taught us how importante nye menjaga nyawa .

Satu perkara yang bagi aku lagi penting dari nyawa , paling penting dalam hidup seorang yg dinamakan MANUSIA , perkara yg menjadi penentu hidup dan matinya , perkara yg membezakan dirinya dihadapan Allah is tak lain x bukan IMAN .

Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah .

Kalimah toyyibah , kalimah keramat , kalimah ajaib , kalimah super , kalimah yg memuliakan anak adam di hadapan Tuhannya . Mengaku hakikat keesan Allah sebagai Rabb dan Nabi Muhammad sebagai utusan Ilahi untuk mengajar manusia mengenali pencipta sebenar alam ini .

Iman juga tak lain tak bukan sebagai kunci kepada Jannah kelak . Hatta keimanan seseorang itu sebesar biji sawi , okey aku bagi perumpamaan bijak sket , Hatta iman sebesar atom , the smallest particles , atau 1/5 atom , malah lebih kecil , itu cukup untuk melayakkan dirinya untuk tetap menjadi ahli syurga eventhough da diseksa di dalam neraka . Syurga yg bakal didiaminya sebesar langit dan bumi .

Maka nikmat Tuhanmu yg mana lagi hendak kita dustakan ?

Therefore , bukankah kita lebih patut mengutamakan keselamatan iman kita melebihi nyawa ? Kerana mati dengan iman , InsyaAllah kita dijamin syurga . Tapi jika mati tanpa iman ? Neraka abadan abada . Naudzubillah . Bukannya niat nak menghukum orang masuk neraka atau syurga . Tapi cuma nak menjelaskan di sini , untuk kita merenung bersama nilai iman yg la ni orang pandang remeh , pandang seblah mate je . Malah ada yang langsung tak mau ambik kisah .

Oleh itu , bukankah juga penting untuk kita mempelajari ilmu-ilmu mempertahankan iman daripada serangan-serangan musuh-musuh Islam yg sangat licik ? Sangat penting kome weyh !!

Rasanya , zaman sekarang , tak belajar kungfu , taek kwan do , silat pun tak pek . Masih lagi dimaafkan . Tapi , ilmu mempertahankan iman adalah sesuatu yang sangat penting untuk dipelajari oleh semua yang beriman kepada Allah dan Rasulullah !

Kini , banyak sungguh , jurus-jurus , taktik-taktik serangan ideologi daripada pihak kafir datang menerjah umat Islam . Semua serangan datang bertubi-tubi non-stop ! Serangan demi serangan mereka lepaskan seperti mesin popcorn .  

Serangan berupa ideologi yang menyesatkan dan mengelirukan ummat Islam yang terang tang tang lemah pegangan akidah dan keimanan .

Serangan musuh bertubi-tubi , tapi kita tidak mampu mempertahankan diri , lemah tidak berdaya . apa jadi ? matilah jawab nya !!

Matilah iman kita ?? 0_o !!!

bahaya ! Bahaya ! Bahaya !

Sudahkah kita memahami pluralisme ? Tahukah kita mengenai Islam Liberal ? Kenalkah kita apa itu hedonisme ?

Kenalkah kita dengan Irshad Manji ? Salman Rushdie ? Aminah Wadud ? John Hick ?

Malah musuh pun tidak dikenali , bagaimana mahu ditentangi ?

Jika suatu hari nanti , Jika Malaysia lemah sebegini , menerima ideologi Barat demi nak mengejar kemajuan dengan tangan terbuka , jangan tercengang jika Ramu berkahwin dengan Rahmah tanpa menukar agama , Ah Cheong berkahwin dengan Salmah tanpa menukar agama , Hafiz berkahwin dengan Cindy tanpa menukat agama . Interfaith marriage yg telah diamalkan di Indonesia yg sangat menakutkan .

"Kami saling mencintai . Tak perlu menukar agama . Tuhan kita sama saja . Cuma agama berbeza ."



Menakutkan .

Maka , ilmu apa yang kita ada untuk mempertahankan Iman daripada tecedera ?


Kita cerita psl pluralisme , dan segala -isme itu di lain entry .

Semoga Allah Redha .

Monday, May 21, 2012

Rejab would be a good start for me , InsyaAllah . InsyaAllah . InsyaAllah .

Saturday, May 19, 2012

It rusting . Inside .

Ke mana nak dihalakan hati yang gersang ?
Kepada siapa hendak diadukan hati yang membarah dek virus jahiliah ?
Oh Tuhan , imanku lemah ..
Apabila nafsu menyusup dalam diam ,
Sedar-sedar hatiku sudah dijajah !

Oh , masa lapang membunuhku ...
Tidak mengapa jika jasadku yang mati kaku terbujur ,
aku mungkin ingin mati sebagai syuhada ..

Tapi ,
persoalannya , imanku dalam bahaya !
Imanku dijajah !
Nafsu kembali meraja !
Dek kelalaian dan kebosanan ..

masa lapang ,
kau bukan kesenangan !
Kau hanya boneka syaitan !
Menipu manusia yang mudah digoda ,
akulah antara mangsanya !!

Oh manusia ...
Engkau bukan hebat untuk keseorangan ..
Engkau selamanya memerlukan teman ..
kerana itu fitrah untukmu ..
Apatah lagi dalam perjuangan ini ,
Jihad bukan perkara sebesar kuman ,
yang kini telah lupus daripada kamus fikiran pemuda ...

Jika benar imanmu kepadaNya ,
bantulah aku .
Saudaramu yang memerlukan bimbingan ....
Dan aku tidak keseorangan ...
Jutaan di luar sana sepertiku ,
malah lebih jauh di dasar ditenggelami jahiliah ,
yang gelap pekat membutakan mata hati ..

Oh Tuhanku ,
nyalakan kembali cahaya keimanan yang hampir-hampir malap
di dalam hatiku ,
dek ditiup nafsu dan syaitan yg mengekek-ngekek kegirangan ..
kerana melihat , seorang lagi anak adam ,
hanyut dengan duniawi yang mempesona palsu .

newly randomly ...pfft . sumpah blur

Assalammualaikum . well , masih lagi di rumah .... pfft~ aku dah ting tong kat rumah ni . Kalau aku ni ikan , makanya akuu sudah siap menjadi pekasam ! Kalau aku ni sawi , memang sedap jadi sawi jeruk ! Tapi aku adalah manusia , makanya aku adalah manusia yg menanti-nanti waktu untuk kehancuran...

erk ?? sounds too hiperbol ?? pape jelah . Barusan gue nontoni di Utube al kisahnya blogger femes lagi comel which is FL .. bukan nak ckp psl dia ...

Well , sebenarnya , blogging mmg best ^^ hanya org yg suka menaip panjang-panjang , aka dia ada banyak benda untuk dikongsikan aka nak diluahkan segala pengalaman dan isi hati yang terpendam tahu betapa nikmatnya berblogging ^^ teehee .. boleh le jmpe my blog-mate - mona the ohsem .. kehkehkeh *bajet org kenal kau le*

Nah , the main thing is .. mmg la , most of public figure skang , mmg x expect dorg akan jadi femes mcm skang . Contoh plg femes , JB , Yuna , FL , Maria Elena .. and ada la lagi kan .. so , itu memang 'takdir' hidup diorg . They have some qualities and uniqueness yang tak dek kat org lain , dorg lain drpd yg lain dan most people suka . so , they became a hit ^^

hm.. femes di dunia atau femes di langit ? 


well , aku tak bermaksud apa-apa . tiada niat terpendam untuk menghukum dorg ni keduniaan ke ape . NO . OKAY .

so , tu la .. bila tengok dorg , aku terfikirkan .... memang seronok kadang-kadang tuh kita ni ramai org kenal , org suka gaya kita , org suka cara kita , org ikut gaya kita , org percaya apa kita ckp .. rasa mcm dihargai ... hehehe...

well , bagi aku ni semua lumrah manusia la .. tak dapat dinafikan .. cara aku berfikir lain dengan orang lain . Pengalaman aku yg tak seberapa pun lain . Background hidup aku lain . So , that what makes us different and unique ^^

Aku percaya , bagaimana Allah menyusun hidup seseorang itu , apa pengalaman yg dihadapi , apa kesusahan dan ujian yg dihadapi , kesenangan , nikmat , orang sekeliling , bagaimana parents nye , sibling , sekolah nya and bla bla bla ... itu semua yang mempengaruhi peribadi dan membentuk kita untuk menjadi orang yang bagaimana ....

Orang yang dari kecik biasa hidup susah , mungkin akan menjadi orang yang tabah dalam hidupnya . Mungkin juga akan jadi orang yang kedekut bila dah dapat nikmat . Anything possible ...

So , itulah ... hahahaha .. aku buat la comparison dlm otak aku...
Compare effect membaca karya Imam al-Ghazali dengan blog orang .

Persamaan ? - dua dua ditulis oleh seseorg .
                       - tujuan asal , untuk orang lain baca
                     
Perbezaan ? satu jelah , mcm langit dengan bumi .

hahahaha , satu mengingatkan kita kepada akhirat , mendedahkan tentang hinanya dunia dan betapa dunia ini boleh memudaratkan kita sekiranya kita berlebih-lebihan dan tidak beringat . Betapa nafsu itu jahat sejahatnya mengajak kita kepada lembah neraka , bagaimana perilaku yang hak patut kita amalkan . Bagaimana seharusnya kita menggunakan sebaiknya peluang yg ada di dunia untuk kepentingan akhirat . Di dunia ini kita menanam dengan sebanyaknya untuk dituai dan dinikmati kepuasannya di akhirat . -generally nye le-

On the other side plak , bila baca blog/mjlh fesyen or apa apa yg seangkatan dengannya ...

Betapa indahnya dunia jika ada duit yang banyak . Baju-baju yg comel stylo lagi memikat . Oh ! mesti aku nmpk gojes mcm Neelofa kalau pakai bju tu . heels2 yang gilee superb comel atau snickers yg stylo cool tak hengat ! atau jugak make up yang boleh buat hidung mancung ~~~~ dan contact lens yg boleh buat kita nmpk mcm Barbie *kelip2 mata* juga bulu mata lebat dan panjang bak unta .. *bling2* Juga kilauan bnde lain .

note : kalau nak , kene ada duit ^^ and cost you hardwork untuk buat semua orang suka kita which is ...impossible .. heeeeeee .

bhahaha .. okay , ini pandangan aku je la .. budak mentah yg tak kenal dunia lagi ..

*wondering ...............................

anyway , nanti akan ada himpunan sejuta belia kat Putrajaya like tahun lepas kan . tadi tgk NLKO , so , nnt ada 1000 artis which is , pergh , banyak giler ! akan ada 24 stages untuk mereka menyanyi dengan gumbiranya . ia akan berlangsung selama 5 hari . so selama 5 hari tu , music will be played as the bekground music , non-stop ...........

hm... mesti ramai dtg kan ?????

*sedih*

Wednesday, May 16, 2012

Tiada Istilah Bowink di Syurga !!!

Abu Hurairah meriwayatkan , sabda Rasulullah SAW :
Jurupanggil memanggil : 


Wahai ahli syurga , sihat telah diberikan untukmu , kamu tidak akan sakit selamanya . 
Hidup telah diberikan untukmu , kamu tidak akan mati selamanya . 
Dan muda telah diberikan kepadamu , kamu tidak akan tua selamanya . 
Nikmat pun telah diberikan kepadamu , maka kamu tidak akan bosan selamanya .... 


WOW !! Hebat betul hadis ni ! Seriously , kalau buat iklan , hadis ni boleh menang the best iklan of the century !!

yang part last tu paling superb ! ...kamu tidak akan bosan selamanya.... 


Macam mana nak bosan ? Sibuk menikmati nikmat-nikmat di dalam syurga .

Duduk dalam syurga tu ibaratnya mcm pegi melancong high class punyer level la .. VVIP .. bilik yang luxury saje , dlm bilik ada jakuzi , aircond nyaman baik punyer , katil KIng size empuk macam marshmelloW , lampu pun romatik ala-ala redup gitu , wangi je ada bunga-bunga segar bugar , nak makan ape , call je , nanti ada la hotel service hantar , makan hidang atas katil , kalau nak urut pun ada , massage , aromaterapi bagai .....

Tapi , tu sume kejap je . Kalau banyak duit , paling-paling pun seminggu , sebav sibuk dengan komitmen kerja , keluarga dan sbgainya . Itu pun kalau berduit . Hahahha , VVIP punyer bukan murah weh ! Beratus ribu punyer service , silap2 kalau ikutkan napsu omputih , artis hollywood , hotel semalam pun tah bpe juta .. ish ish ish ..*geleng kepala* membazir !

Tapi kalau kat syurga , never end bebeh ! tak kan habis dengan nikmat ! Nikmat makan sodap2 , makan dessert yg buah-buahan segar bugar , caramel enak bagai (perut bunyik) , kek besau mengalahkan resepi rahsia , ayam goreng lebih lazat  dari KFC , pizza bertopping baek punyer lagi hebat dari Domino's atau Pizza hut . What else ? tutti fruti pun tak terlawan lah ..

Attention : Kepada yg berpuasa , anda makruh untuk scroll down ... tapi kalau iman mantap , siilakan .........heeee


















Melampau kan ? 


coklat cair beb !! pergh !


My Fav !






Hahaha , Okay ! Sorry ! Sorry !

Tapi itulah sebahagian daripada nikmat di dunia . Makanan yang ...
*telan-air-liur* sedap2 belaka .

Kalau kita orang senang , kaya , boleh ada peluang merasa makanan-makanan tuh . Tapi kalau yang miskin tuh mcm mne ??? Tak dek peluang nak rasa kebahagian makan makanan yang sedap2 ??

Yang kat africa tuh , semedang je anak branak kebuluran . Sampai ada yang mati sebab malnutrisi . Tak cukup zat . Tak cukup makan . Tapi negara kita , mati sebab terlebih makan !

Aish aish , makanlah sekadarnya ...

Dari Abu Hurairah r.a katanya; Ada seorang laki-laki yang biasanya banyak makan. Setelah ia masuk Islam, makannya sedikit. Hal ini diceritakan kepada Rasulullah saw. Baginda bersabda;
"Orang yang beriman makan untuk satu perut. Orang yang kafir makan untuk tujuh perut.”



Baginda turut bersabda,
“Sejahat-jahat umatku ialah mereka yang sentiasa mengisi perutnya dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat, dan batang tubuhnya pula bertambah dengan serba kemewahan.Hanyasanya ingatan mereka ialah aneka hidangan makanan, aneka corak pakaian , dan mereka sering meninggi diri apabila berbicara.”



Sabda Rasulullah saw lagi;
“ Orang yang terlalu kenyang di dunia, terlalu lapar di akhirat.”


So , makanlah sekadarnya . Kerana makan yang banyak tak lain tak bukan hanya memberi padah kepada kita . Nanti , obesiti , berat badan naik , gemuk , kencing manis , darah tinggi , jantung lah dan sebagainya .

Inilah pulak yang jadi bila negara maju . Penyakit orang kaya berleluasa ..
apada....

Ini ada sedikit kisah bagaimana keadaan hidup manusia paling hebat di dunia ini .


Di dalam riwayat Bukhari & Muslim, Aisyah r.a. berkata:
“Keluarga Muhammad tidak pernah merasa kenyang kerana makan gandum selama tiga malam berturut-turut hingga baginda wafat.”
Abu Hurairah r.a. berkata:
“Aku pernah masuk menemui Nabi s.a.w. dan ketika itu baginda sedang mengerjakan solat dalam keadaan duduk.
Kemudian aku berkata: “Ya Rasulullah! Aku melihat anda solat dalam keadaan duduk. Apa gerangan yang menimpa anda, ya Rasul?”
Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Lapar! Wahai Abu Hurairah.”
Aku tak tahan mendengar jawapan itu, aku terus menangis.


Sedangkan nabi pun menahan lapar .....insaf aku ... hukhukhuk ....

Peti ais tuh , penuh dengan macam khazanah yg aku sendiri pun tak dapat nak agak ape bnde ... hari2 makan je keje . Tambah-tambah agi la ni melangu lagi lepas spm . Sume org mesti akan komplain bnde yg sama .

"bosanlah , asyik makan,tido,makan,tido . Badan ni da tembam da ..."

Inilah keluhan anak orang zaman skang .... ish ish ish .... Nabi dulu sibuk fikirkan umat , kita ni .. masih boleh mengadu bosan ... sedangkan kat luar tu ramai lagi yg tak kenal islam . Harap nama je islam .. ini sume sebab orang mcm kita ni lah tak gerak pegi sebarkan islam ....sob sob

Allah Maha Penyayang . Maha Adil . Takpek , kalau tak dapat kat dunia ni makanan yang sedap-sedap , kat syurga nanti , cakap je nak makan ape . Pap! muncul depan mata . tak payah ckp pun takpek .. Niat dalam hati jek !

Ada satu hadis kata , kat syurga nanti , kalau kita tgk ada burung tengah terbang , tetiba kita niat nak makan burung tuh , PAP !! Burung tu terhidang depan mata kita atas pinggan emas , sedia untuk dimakan !!
Pergh ! tak ke hebat ??!!

Lagi , kat syurga nanti , diberikan kekuatan untuk makan 70-100 kali ganda banding kat dunia nih . So , kalau kat dunia nih kita makan 2 pinggan je .. kat syurga nanti ???? hahha , congak sendirilah .

Juga dikatakan Rasulullah , makanann kat syurga ni , setiap suapan ni , makin sedap , makin sedap makanan tuh . Makin kita kunyah , makin kita kunyah , makin delicious jadi nyek !

Seriously .....

So , beringat-ingat lah kita , bahawa dunia ni memang tak dek bnde ... kalau kita nak banding dengan syurga , memang tak dapat nak compare ! Sebab syurga itu adalah kenikmatan yang sangat sangat sangat superb !!!!

Memanglah Allah rahsiakan syurga daripada kita . Untuk menguji sejauh mana kita yakin pada janjiNya . Kalau betul kita yakin kepada janji-janji Allah , kita tahan diri kita daripada berlebih-lebihan di dunia , maka, di syurga nanti , korang smpai rambang mata nak makan apa kat syurga . Haha , don't worry , kita takkan gemuk dan takkan berak-kecing bagai . Tiada istilah perkumuhan dalam anatomi badan ahli syurga .. hahahha ..

So , jagalah diri kita sebaiknya . Jauhkan perbuatan yang Allah tak suka . Berusaha tinggalkan perkara yang melalaikan hati kita daripada Allah seperti tengok drama korea , tengok Super Spontan , mesej lelaki bukan mahram smpai hati kita sakit , main fb , bajet post2 islamik tu kita da baik la (aku lettew!) , main chat2 kat twitter smpai twitlimit , baca novel cinta yang meningkatkan daya imaginasi kita , main game smpai pagi bute , tengok bola sebijik tu yang tah pape ...

Well , dalam hidup moden kini , memang banyak sebenarnya alat-alat syaitan melalaikan kita . Kita yang perlu sedar dan tanya diri kita .

Adakah bende ini memberi manfaat kepada agama kita ? Diri kita ? Menambah ilmu kita ? menambah kesedaran dan kematangan kita ?

Memang lah certain akan rasa , 'ala,kita budak-budak lagi. Teen weh ! Enjoy jella . Rilek-rilek suda , buat cool je . Tak payah nak sbuk fikir. Serabut'

aku jawab : "aku akan mati . Lepas mati kene hisab . Kalau tak pass , masuk neraka la jawabnye . Kene bakar . tak mati tak hidup . tak mau aku !"

Err .. ada unsur kebajetan dan kepoyoan di situ ?? heh~ soal akhirat , jangan dibuat main .

Same goes mcm nak pilih suami (ape pulak nih?) , (aku baru habis baca buku sebarkan cinta-MU) dalam ni yang ckp .

Nak cari suami tu soal akhirat , pasangan yang akan hidup dengan kita selama hayat kita . Kalau dapat pasangan yang jauh dari Allah , dia pun akan tarik tangan kita menjauhi Allah , pegang tangan kita untuk masuk neraka ! er , stay away from me !

So , jalan-jalan yang kita pilih sebagai persediaan untuk mendapatkan pasangan yang baik is to menjauhi jalan-jalan yang mendekati zina . MENDEKATI ZINA .

Memanglah rasa stakat chat on fb and twitter or mesej bertali arus dengan lelaki tak ke mana kan .. ala , aku tau la nak jaga diri aku . Lagipun , takkan smpai berzinanye .. gila ape ? Alah , kawan je .

memanglah , tapi itu dikira jalan-jalan mendekati zina . Sebab , kalau bermesej2 ngan dorg , konfirm , hati tu rasa suka . Syaitan pun pandai-pandailah tiup2 bagi korang rasa apa yang korang rasa tu tak dek mende. Ala , berkawan je .

Kalau calling , tak sah lah pompuan kalau x lembutkan suara ... Yang belah lelaki , tak ke seronok dengar awek suara merdu bak buluh betong ? Alah , kawan je .

Kalau before kawen da main-main mesej ngan pompuan , tak mustahil lepas kawen pun dia akan berani mesej-mesej ngan pompuan lain . Kalau before kawen dye brani gurau-gurau ngan kte org poompuan , tak mustahil lepas kawen pun dye boleh mesra2 dengan pompuan lain . Alah , kawan je .

Kalau kita tego , dye boleh balas , "alah , awak pun sama ! Sebelum kkawen lagi da menggedik dengan lelaki lain !" tak ke naiya ! kite pun balas "alah,kawan je ." Dye pun akan gunakan alasan yang sama !!

Mulalah rumah tangga ada kes curiga mencurigai ... aman ke ? tenang ke ?
Kalau rumah tangga dibina dari keberkatan dan redha Allah , lebih mendapat ketenangan dan InsyaAllah , bermanfaat untuk akhirat ^^

Hahahha , aku bukan nak membebel pasal rumah tangga . tapi , inilah realiti hidup . Bukan nak prejudis dengan orang lelaki . Bukan nak jadi close-minded . Tapi cuma memahami konsep bagaimana nak mendapat redha Allah . Bukan sahaja berkenaan mendapatkan suami baik . Tapi yang utamanya ialah Redha Allah ...

Moga kita semua Allah permudahkan urusan dunia akhirat kita ^^

Sorry , post kali memang nyummy2 sket ... hehe ..
perut pun da bunyik lagi ... haish ...

By the way , sila visit link ini . Kerana huraiannya pasal syurga amat syok untuk dibaca . Kisah pasal shopping mall di syurga ^^ comel je .

Boleh tak saya tak nak suami saya ada bidadari ??
Semoga Allah Redha .

Tuesday, May 15, 2012

hikmah-less post . sory ...

Barusan blogwalking ... Skang ni , ramai dah da ada belog . Err.. aku ni hidup zaman bile ? of coz la major ada belog . pfft~

Hm......what's in my mind ........*jari-kat-dagu,mata-pndg-atas*

Hidup ini ibadah ....


terbayang-bayang pulak quotes nan satu nih .. life=worshipping Allah .

apa kaitannye dgn cte psl belog ???? haih !

Bila buat belogwalking , mmg mcm2 jenih belog i jmpe . Ada yg meriah sakan tahap x ingat , dengan lagunye yg mmekak (aku x gemo lagu kat belog) , dengan crusor pun bling2 , bhaha , gmba selfcam yg bagai2 , heee.. awak prasan comel yek ? kehkehkeh , tak kurang jugak belog yg simple mimple , kdg tuh putih jek , tak pun gelap semedang ..heeee... I singgah kejap2 jek , bukan lme2 .. bukak la lmpu kejap ... kehkehkeh

kadang tuh , rse cam best je org yg menuleh pakai spill jek segala bndek .. yelah , belog is a place where we can actually just spill whatever we want .. hak perybady , sdn. bhd yaw ! haha, well , itu hak anda ^^ saya tidak mempersoalkan hak tersebut ^^

well , op cosh , mosh piple will apdet their belog wif their life-story yg mcm2 ragam , aneka perise , peristiwe2 hebad yg berlaku dlm hidup org tuh , and ada gak yg menjadikan ia sebagai attention seeking ^ well sorry attention freak ! kehkehkeh

hm.. updet psl p mkn mne, mkn ape , ade function ape , hari ni peristiwa ape jd , well blog is just like an open diary kan ...*paa,org-da-lama-tau...lame-la-kau*

huehuehuehue ...

ada jugak org yg gunekan belog sbagai medium dakwah . hm.. usaha itu penting kan ? hahaha , tapi juga diingatkan , stakat tuleh psl agama kat belog , letak la sikit ayat2 quran , hadis2 .. huuu .. da rasa diri mcm da menyumbang besar ps islam .. "aku penat berdakwah kat blog !!"
hikhikhik , beware ... jgn pndg belakang , syaitn is everywhere ..kehkehkeh ..

*garu-kepala-idea-tak-keluar*

So actually , this is my trial to change my 'style' of writing .. huehue .. tu yg byk yg sangkut2 tuh , bukan apeh , sjeh jeh .. nk tengokla ... best ke tuleh belog gune ayat tonggang tebalik ...

oh , seriously , I'm a sc stream student .. my writing for both language iz not veghi goood .. even when talking pon I pakai hentam je .. so , weakness is sumtin to improve . Life=improvement ..

pffftt .. seriously , ini lah jadik bile tak dek idea , tp gatal jugak nak updet .

Post akan jadi tidak berkualiti dan membosankan , semangat mudah luntur dan 'jiwa berkongsi' pun berkarat ~

pointless post
lifeless post
jiwaless post
meaningless post
pengajaranless post

aku pun last last jadi otakless plak !

k , since I jot this 'hidup is ibadah' kat ats2 tuh , what i just simply wanna remind myself is , seboleh-bolehnya , jadikan each thing in your life is iibadah kpd Allah ... (i tried !!) yeah , even in making a new post in your own blog , maybe this blog is yours , you're Allah's . Forever and ever .

Maybe org lain boleh updet belog with all kind of stuff yang menghiburkan dgn karenah n telatah yg suka membebel aka mumbling yg dirasakan kelakar dan menarik lalu anda menarik perhatian org lalu juga ramai org yg mengikuti blog anda atau dlm bahasa enaknye follow blog kowang . huehehuehue .. tak kicah la .. tp kan awak , saya nk blog sya ni bg manfaat pd org la . tak banyak sket pun jd le . itu je

mne lg sye nk kutip phl free kan ? Insya_Allah , kalau pape yg boleh inspiring org laen , saya akan cube smpaikan juge pd owang len .. sye nk owg lain juge dpt kebaikannye bun... kehkehkeh , rsenye byk betol sye gelak-tak-sopan kat cni en ? dan pelbagai gaye bahase sye gunekan .

bukan ape , gua cuma nk tgk , mne yg agak2 suit the topic . ceh . ALASAN . gua actually tengah pikir tajuk plak ni .. adeh , sian la lu yg tengah bacca ni .. lu tak dpt pape pun kan ? sori la , gua mintak maap . Gua pun otak tgh kering nak menuleh . Tggu gua ada celita bes bru gua tuleh elok-elok mcm blogger wanita melayu terakhir *err?*

hm...

Semoga Allah  Ampunkan dosa kita  ....

Sunday, May 13, 2012

Cita-cita nak jadik ape ye adik ?? hm..saya nak jadi ahli syurga ! huh?!!

Aku cuma boleh tulih belog based on pengalaman , pemerhatian , pendengaran  dan ingatan ... heh , nampak sangat pengalaman aku cipUt je ...

Lagi 3 minggu dok umah . Skang nih pun dah stat berkarat . Krek~

So , 2 Jun nanti pegi daftar kat uitm puncak alam . Setahun dok sana ... ????
I wonder how my life would be .....

Setahun je . Aku nak pulun ah . Nanti degree leh smbung fav course .

Hm.. HOnestly , aku sendiri tak tau aku nak jadi ape .... The exact ambition tu tak tau lagi . Aku tak nampak lagi path hidup aku lepas ni ape . Tapi aku da bayangkan ape yang aku nak buat lah ~ heeee... berkhidmat untuk masyarakat ^^

Insyaallah , niat di hati nak ambik degree related with Biology . Cintahatipengarangjantung. Hm... maybe major in genetics . Tapi tu la . I don't have much info on it . SO , mcm blur2 je lagi . Insyaallah kat U nnt nmpk la tu ..

Tu lah , kalau ikutkan , condition aku skang ni masih sempat lagi nak aim betul2 cita-cita nanti nak jadi ape .

Lagipun , aku memang sc stream student . Banyak cabang boleh pegi .
Ibu beria suruh ambik medic . With my spm result , memang boleh je kalau nak further kat Mesir ambik medic . With my result gak still boleh apply mane2 tuk medic . Even tak stret pun .. Tapi tu lah , hati aku ni memberontak tamau ambik medic .

Anyone out there , yang memang nak ambik medic , can you guys just drop a comment , tell me why ! WHy on earth korg nak ambik medic ? Mana yang cinta mati sama doktor , WHY ?? why ? why ? why nak jadi doktor ?
please ek . Do enlighten me . Mana tau , hampa punya reason boleh kasi ceq lembut hati nak ambik medic jugak nnt ..........-,,-"

Apa bagusnye jadi doktor ? Ye , aku faham , jadi doktor keje mulia . Tolong orang , selamatkan nyawa org , lagi , bagi org ubat bila org sakit ...hm...

Kalau aku jadi doktor , apa yang aku nak buat ?
Haaaaa..... banyak sebenarnya visi dan misi aku kalau jadi doktor !
(sebab cita-cita aku dari kecik is jadi doktor...pfft -,-")

1. Aku nak jadi sukarelawan pegi Gaza , Palestin . Merawat para mujahid dan saudara seagama . Kalau rezeki , aku syahid sekali kat sana ! Insyaallah, mati untung aku !!

2. Aku akan pergi lah rumah-rumah orang miskin , esp org Islam lah , tolong mana yang aku mampu sebagai doktor . Kesian dorg , duit takdek , sakit parah nak pegi hosp pun fikir 2 3 kali . Aku akan tolong dorg lah yg termampu .

3. Mcm sume doktorlah , aku nak bukak hospital sendiri ! Hospital yg mengamalkan syariat sepenuhnya . Sume pekerja aku tutup aurat . Sian aku tgk misi2 kat hosp. ELok2 je sume da tutop , tp lengan terbukak . Ai akak , wpun tgn kita yg dosa , tp satu badan kene bakar dlm neraka . Nauzubillah  . Hosp aku Free of charge kepada orang miskin . Juga , hosp aku akan bagi biasiswa kat budak2 yang betul2 komited nak jadi doktor . Dorg2 nih nnt , kirenye dah keje kat hosp aku le .. Jadi doktor2 yg beriman dan bertaqwa ^^
And , selain perubatan modern , hosp aku ada jugak sediakan perubatan tradisional dan juga perubatan menggunakan ayat-aya suci al-Quran . Bagaimanakah caranya ? wallahua'lam . Aku tak blaja la pulak . Tapi aku tau , ada ....

4.Aku nak banyak buat talk kat masyarakat pasal gaya hidup sihat yang patut orang kat Msia ni titikberatkan . Msian skang kan ramai bersaiz L,XL,XXL mahupun XXXL . Banyak jugak yang mati sebab kencing manis , darah tinggi , gout dan sebagainya . Semuanya berpunca dari pemakanan yang berlebihan dan gaya hidup yang tidak sihat . Melalui talk ni , juga boleh ajar masyarakat cara pemakanan gaya Rasulullah yg patut kita contohi . Kerana baginda tidak pernah sakit , tidak gemuk malah perut nabi  kempis mcm padang bola . Betapa machonya Nabi kita ^^

Dan aku tahu dengan kefahamann yang tinggi , semua ini memerlukan $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ yang baaaaaaaaaaaaaanyaaaaaaak . Ye , aku tau .
Hah , da ada visi dan misi , ape lagi , pegi la ambik medic !

Hm... aku tak nak ambik medic . tak nak ! sebab belajar giler . ek ? itu apa yang aku tau la . Jadi doktor ni mmg life dengan buku lah . Sabar , sabar . Jangan cepat nak judge aku ni kurang bijak . aku tau , adat belajar memang berchenta dengan buku . ye , aku faham , malah aku dah 'in-relationship' dengan buku ni dah lama dah .

Cuma , aku just x nk jadi doktor . Biarlah , jadi doktor ni orang akan pandang tinggi pada family kte ke , org respek lebih la , senang dpt diskaun masuk hosp la , tp just aku x nk . Itu bukan tujuan aku kalau aku nak jadi doktor pun . Aku nak niat aku suci daripada keinginan duniawi . Biarlah kita ikhlas kerana nakkan Redha Allah yang mulia ^^

Kalau Allah redha pada kita , kemulian akan menyusul .... percayalah .. Kemuliaan seseorang bukan hanya sebab dia ada Dr. , Ir. , Prof , Dato' , datin bla2 ... Kemuliaan seseorg terletak kepada ketinggian ilmunya dan peribadinya . Ketinggian ilmu tidak hanya bergantung kepada title PROF at depan . Mana tau , ilmu tu tak berkat , menjadikan dia seorang hamba yang makin jauh dari Allah . Who knows ...

Alhamdulillah , Allah bagi cahaya kefahaman kepada aku . Aku akhirnya faham dengan iman kenapa aku belajar .
*hek-eleh-minah-ni.sian,baru-nak-tau..*

FAHAM DENGAN IMAN . ini nikmat Allah bagi pada aku ....
Aku kene belajar sebab ilmu itu cahaya , ilmu itu yang akan menjaga kita dari kebodohan dan kejahilan yang boleh menjerumuskan kita ke lembah neraka . Ilmu itu jugak yang memberi kita kefahaman untuk menjadi manusia yang lebih baik dan diredhai Allah . Ilmu itu membezakan manusia  berakhlak mulia dengan manusia keji . Ilmu itu juga menjadikan hidup seorang mukmin lebih tenang dan bahagia walaupun banyak liku dan cabaran . Ilmu itu membantu manusia meninggalkan perkara yang tidak perlu untuk mendapat segalanya di akhirat . Ilmu itu membuatkan manusia lebih bersyukur dan merasa cukup sekadar dengan apa yang ada .

Contohnye , kita ada ilmu mcm mana nk tau nasik dah basi ke tak . Caranye, bau pun da tau . So , bile kita bau nasi tu da masam , kita pun tak la makan nasik tuh . Kalau yg tak tau nasik tuh da basi , p makan jugak , hah , memulas lah perut nanti keracunan .

*apela-bg-contoh-tah-pape-mcm-ni*

Korang tu budak tahu membaca , Insyaallah la tahu nasik busuk k tak . Kalau budak umur stahun due tu , tau ke nasik basi k idak ? Ha , kat sini la pentingnya kefahaman . Budak2 mne faham kan ?

Insyaallah , ilmu yang berkat akan memberi sejuta manfaat kepada pemiliknya .

So , aku belajar kerana Allah mencintai orang yang berilmu . Dimudahkan jalan ke syurga lgi tuh .. spe tamau weh ..

 Sesiapa yg pergi mencari ilmu, maka Allah akan membuka pintu syurga untuknya, dan malaikat akan menghamparkan sayapnya untuknya, dan para malaikat serta ikan-ikan di lautan mendoakan untuknya (Riwayat Abu Daud). 




 Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Telahbersabda Rasulullah s.a.w: ³Barangsiapayang dikehendaki oleh Allah kebaikan padanya sudah tentu Allah menjadikannyaseorang yang mengerti dengan hal-hal agama´.
Hadis Riwayat Ibnu Majah
Jom termenung kejap .
Rasanya kan , kita ni termasuk tak dalam kategori orang yg memahami agama ? Orang yg memahami agama ni bukan stok-stok ustaz-ustazah , tdung labuh berkopiah je .

Tanya diri kita , adakah kita faham agama kita ? COntoh termudah , adakah kita faham tentang tuntutan menutup aurat dengan semporna ? Ayat mana dalam Quran yg menyuruh kita org pompuan tutup aurat ? Kita  faham x kene tutup bahagian ape je ? Kita faham tak dengan kefahaman yang sebenar-benarnya why on earth , yela kat dunia je , Allah suh kita tutp aurat ? Kenapa ? why ? Kita faham x ? Kita faham tak yg orang lelaki ni susah nak jaga mata ? Kita faham tak kes rogol meningkat sebab ramai saudari kita tidak faham bagaimana menutup aurat dengan sempurna ? Kita faham tak sebenarnya impak tidak menutup aurat ini boleh mengakibatkan sesuatu yg dahsyat seperti zina , buang bayi , rogol , langgan  pelacur dan sebagainya . Juga penularan HIV ...

Fahami dengan mata hati . Mintak pada Allah , bagi kita cahaya kefahaman . InsyaAllah , Allah akan bukak mata hati kita untuk faham . Bila dah faham , baru kita boleh taat pada Allah dengan rela . Malah , kita akan rasa kita memang perlu buat mcm tu sebab bnde tu memang memberi kebaikan kepada kita . Segala yang Allah tetapkan, segala yg Allah larang dan wajibkan , semuanya untuk kebaikan kita jugak .

Siapa yang menciptakan kita ? Allah kan ? For sure Dia lah yg tahu yang terbaik untuk kita . *kenyitmatakiri*

Hm.. aku pun x pandai sangat nak hurai pasal ilmu ni . Tapi yang aku tahu lah kan , kalau Allah bagi nikmat faham dengan hikmah pada kita , bahagia sangat hidup ! Sebab setiap bnde yg terjadi , pasti ada sumtin yg kita boleh belajar darinya . Walaupun stakat pegi restoran makan nasik peh tu balik , kalau org yg Allah bg dia hikmah , mesti ada je peristiwa2 kat restoran tu yg dia akan perhatikan dan otak dia dok verfikir dengan ligatnya . Betul , tak tipu . Akhirnya , dia akan dapat sesuatu pengajaran yg berguna dlm hidup . Contohlah kan , dia ni perhatikan pekerja restoran tu . Bagaimana kegigihan pekerja tu bekerja tuk cari rezki . Then bagaimana politenye waiter tu layan . Dengan lemah lembut , menarik hati . So , dia akan lebih llemah lembut dlm kehidupannya . Kalau dapat yg kuang ajo plak , terbalik la , dia takkan jadi mcm tu .

Itulah sedikit contoh yg boleh diselitkan . Hidup ni akan jadi bermakna kalau kita yang memberi erti kepadanya .

So , kepada anda-anda sekalian yang sedang membaca , kuasailah ilmu yang kita pelajari itu sehingga tahap yang tertinggi !

Kalau korang belajar apa-apa bidang sekalipun , belajarlah sehingga pHD ! Kalau boleh . Sebab , Kita orang Islam . Islam sentiasa di atas ! Jadi , sekurang-kurangnya kita menjadi aset Islam yang bermanfaat dengan ilmu kita !

So , aku percaya , jika aku ikhlas menuntut ilmu , aku tak payah risau pasal pekerjaan . Insya-Allah , ada je nanti keje kat luar tu .. tak yah nak risau2 .
Aku tahu apa aku buat . Aku tahu apa yang aku rancangkan untuk hidup aku .

Dan ingat satu perkara penting yang menjadi pokok kepada segala persoalan .

Kenapa aku hidup di dunia ini ?
Apa tujuan penciptaanku ?
Ke mana hala tuju ku kelak ?

Allah ciptakan kita untuk beribadah kepadanya , memakmurkan dunia bukan mencintainya , buatlah bersungguh-sungguh di dunia , kerana di syurga tempat kita menikmati hasil .

Insya-Allah . Sama-sama didik jiwa menjadi jiwa ahli syurga ^^

Berilah erti kepada setiap detik kehidupan kita dengan sesuatu yang membawa kita kepada syurga .

Sesiapa yang Allah beri kefahaman kepadanya , cukuplah itu untuk menjaga dirinya .

So , mcm biasa , ni ada link tuk further reading .
1. 42 Hadis Menuntut Ilmu ^^
2. Kelebihan Orang Yang Menuntut Ilmu
3. Ketinggian Darjat Ilmu !!
4. Adab Menuntut Ilmu
5. Hikmah Menuntut Ilmu

See You Di IPT !!!! 

 Semoga Allah Redha  . 


Thursday, May 10, 2012

Super Junior vs. Muhammad Rasulullah (???)

Just now , i'm watching matlufi's video . And , as you know la kan , kat tepi-tepi tu mestilah ada video-video lain yang linked dengan the one we watched . Hm.. ada satu video yg agak menarik perhatian .

"MATLUFI MCM EUN HYUK"

hahahaha , marah matlufi ek .. kehkehkeh , aku pun tringin nak tengok video tuh . So , tengoklah for few minutes . So , sepanjang video tuh , ada la 2 pictures , satu gmba mat , satu gmba eun hyuk , both pictures nak tunjuklah how much matlufi looks alike with eun hyuk .

And , yang membuatkan aku nak tulis post kali ni is , when looking at eun hyuk pics , seriously , mmg cute la kan , membuatkan aku teringat zaman dulu kala . LOL . Mana kawan lama aku , you guys now exactly what I wanna talk about kan .....

Yes , my past .

Well , a person like me know who is Eun Hyuk ?

He used to my ex before this ....................... -,-"

Ala , I used to like them before this , Super Junior .  Not only like . LOVE WITH ALL MY HEART AND TIME .

I just wanna share , secebis pengalaman meminati , menggilai , mencintai(?) ,  menyukai this korean boyband dulu ........

Macam most of orang lain , aku tahu pasal dorg from my friend masa form 1. It's around 2007 lah ...waktu tu kan Suju and DBSK tengah hot giler .
She showed to me one of the cutest MV they ever had , HAENGBOK .
anyone ingat ???  A very colourful mv , lagu yang rancak memikat hati , tambah-tambah agi at the end of the video tu ada tunjuk dorg bg free hug dekat org2 korea tu kan , lagi la aku excited melebih . *terlebih-hormon*

Haha , dalam tu , seriously , for the first time in my life , looking at 13 boys yang very-very cute ! Yang charming with their killing smile ! Yang sangat jambu ! sangat putih ! Tinggi , taff , perfect nose , perfect this and that , stylo , sangat hen* dan ....ahhhh *pengsan*

Fact : this is me . dulu . yeah . 


so , start from that lah , aku 'dirasuk' dengan kehen-hen* those 13 boys yang Allah bg a very charming look pada dorg .

*Note : Form 1/13 years old , rata rata budak perempuan sudah baligh dan hormon dalam badan bertindak aktif . Ketarikan kepada opposite gender juga sangat kuat bagai ada tarikan magnet yang hebat . harap maklum. 

So , bermulalah hidup aku selepas itu sebagai one of kipas-susah-mati Super Junior . It's normal bila kita minat any korean band , secara tidak langsung kita akan turut meminat negaranya . Tak tahu kenapa . Secara tidak langsung segala yang berkaitan dengan korean sangat-sangat menarik perhatian . *tak-tau-kenapa* ?????

SO , fans for Super JUnior dipanggil ELF . *heh,ingat-aku-x-tau-ke*
So , aku pun menggelarlah diri aku ELF jugak . Bajet je, padahal tak daftar pun any membership ...

Kehebatan aku minat dorg , sama lah mcm korang yang minat any boyband now . Jom kita tengok , sape lagi fanatik *kening2*

Note lagi : 2007-2008 , artis korea tak femes kat Malaysia mcm la ni . Nak tgk dorg kat tv tu hanyalah angan-angan je la . Memang takkan dengar any dorg punyer songs kat radio nasional , tgk any mv kat tv apatah lagi tengok dorg dlm news ......pfft 

So , bila aku minat dorg , berbekalkan internet yang memang berjasa , aku pun mula lah buat 'homework' .

1. Search segala info pasal dorg .
Segala web aku dah geledah untuk tahu pasal dorg . Segala wikipedia aku dah baca dan hafal pasal dorg . Segala biodata dorg aku dah hafal dalam kepala . Tinggi , berat , umor , bla2 semua dalam kepala je . Dorg debut bila , dorg keluarkan album ni bila dan bila , ini apa , itu apa , segala-gala pasal dorg aku tahu . Dalam kepala . Dan quotes satu-satu mcm aku quotes bio-fact . *Ehh..

2. Download SEGALA VIDEO yang ada kaitan dengan dorg . 
SO , of coz la segala MV dah ada dalam collection , dah hafal pun segala tajuk lagu dorg . Dah tau yang mana itu ini bla-bla , then download segala performances dorg yang confirm2 banyak gila . Satu lagu tu , dah la dekat 7-8 performances . Tak , lebih lagi ... dekat music bank la , inkigayo la , SBS la , music award la .. Contoh mcm , lagu 'Marry You' , waktu 3rd album baru keluar memang banyaklah performances dorg kan . Tambah-tambah lagi lagu marry You ni suwit giler bikin gua cair , dah la waktu dorg nyanyi tu gaya mcm nk kawen je sume , lagii best bila aku faham lirik lagu tu cakap ape , gelagat dorg bile perform , siap pegang-pegang bunga , tangan kat dada , muka mcm mengharap je kita trime propose dye , pffft ~ *cair*

Belum cerita pasal lagu fevret aku , Don't Don . Memang superb la kan , gaya gengster je , Hankyung dengan rambut blonde yang mmg ....ahh*melt-again* sume gaya macho giler . ntah bape banyak perf dorg aku downlod ...

3.download SEMUA lagu dorg 
Ha , ini memang fact . Semua lagu dorg aku download . Semua lirik aku download , semua translation lagu aku baca , untuk bagi feel lebih bila dengar lagu dorg . Setiap album aku download . KRY ke , SUJU Trot ke , lagi ape ek ? Kalau ada one of them yang  nyanyi dgn org lain pun aku akan download , buat koleksi , so banyak lah folder kat files aku . Mengkategorikan satu-satu secara kemas agar mudah dicari *pfft* .
Album ni satu folder , album ni satu folder , lirik satu folder and so on . ape2 je kadang2 dorg nyanyi kat SUKIRA pun aku akan get the audio . Msuk dlm phone bagai , buat ringtone lah .. so , hari-hari mmg akan dengar lagu dorg . HARI HARI tanpa miss ......

4. baca fanfic untuk menambahkan imaginasi ....
Soompi . Sume peminat korean band mesti tau psal soompi kan ? tak sah kalau x pegi sini . Banyak info tambahan psl artis kesayangan . Tak kurang jugak mana-mana fan yang kreatif berimaginasi sama ada secara bersih atau liar . KAt sini , aku pun baca lah segala fanfic psl dorg yg memang best-best , hasil anganan yang beria dan berlebihan . Okay , bayangkan one of those boys minat kat korg , atau semua skali minat korg , or jadi bodyguard korang , jadi driver korg , jadi itu dan ini , minat korg dan lepas tu adalah sweet2 moment yg terjadi . Si dia itu dan ini , korg pun itu dan ini . Huh . Mmg banyak smpai tak terbaca . Paling aku ingat is , based on lagu Don't don , dorg buat SUJU jadi gengster . Mmg best . Msing2 dgn gaya sendiri . contohlah , seingat aku , eun hyuk ngan dong hae kan ala2 nakal2 kan . SO dlm tu dorg pun partner2 untuk buat jahat gaya cute lagi charming lagi heart melting effect . Lebih kurg la ....

5. aku ada 13 folder for each of them 
Gambar setiap dorg , aku akan save dlm comp . Ape-ape gmbar yg aku rasa aku suka , cute/hen/charming bla2 .. so , bayangkan , 13 folder for each of them , dlm each folder ada hundreds of their pics , belum kire gmbar grouping dorg , gmbar couple dorg , Hanchul la , sichul la , eunhae la , dan sebagainya . Hari-hari akan tukar wallpaper . hehehe .. bahagianya waktu tu ...

zaman aku tak mcm zaman skang . Skang lagi banyak kan ? segala pasal dorg mudah nak dapat . lagipun skang da ada majalah khas dorg dlm BM kan . Dulu , kalau nk anything kne beli mjlh cine je . Dpat gmbar pun jadi lah . anything i sacrifice ....

Dan aku ingat lagi , tahun 2008 kot , SUju datang Msia sebab nak ambik MTV award kat genting . Seriously , aku tak senang duduk kat rumah bila mengenangkan dorg in MSIA !!!!!! weh , dorg kat msia weh ! dekat sangat . Mlm tu mmg dah standby bukak mtv untuk tggu dorg perform . Wktu dorg perform kat tv tu ............... speechless . OMG , suju kat tv ! mmg super2 excited ! speaker kasi tinggi volume , lantaklah mlm ke ape , suju aku kat tv !

HAh , aku tak cte lagi , segala blog psl dorg , sebolehnya aku akan baca . SEGALA . huh , aku peminat tegar betul .

Aku ada kebolehan untuk mempengaruhi org . So , aku berdakyah kat member-member aku untuk tengok dorg , "hayatilah mereka ini , mereka sangat hen dan bergaya , mereka sangat memukau , mereka sangat superb , mereka sangat cute , mereka sangat lawak , mereka sangat itu dan ini..."

Dan , ramai jugaklah yg terpengaruh ......*garu-kepala-muke-bersalah*

Whole files aku psl dorg is 20GB lebih kurang la ....... waa... banyak jugak ..
Aku tau , korg skang lagi banyak . Tambah-tambah agi skang da ada jual hardisk tu kan .. so , beratus2 GB korg bleh kumpul psl artis korg ....

_________________________________________________________

Kita meminati mereka ini yang mempunyai rupa yang menawan , bakat yang memukau , gelagat yang comel dan menarik , kaya , stylo , hebat , cool dan sebagainya .

HAHAHAHAHAHAHA . Syaitan ketawa berdekah-dekah melihat kita , anak-anak adam terpengaruh dengan kafir-kafir ini . Kita memuja-muja mereka , melebih-lebihkan mereka sehingga melalaikan kita untuk solat , baca al-Quran , mengingati Allah apatah lagi nak membaca sirah-sirah nabi . Jauh sekali nak menghayati agama Islam secara total .

How meh ? Sedangkan berhala sangat banyak dalam jiwa kita . Kita mengagungkan mereka melebihi kita mengagung manusia agung lagi mulia yang paling berhak kita agungkan . Tak perlu saya nyatakan siapa , kita semua tahu siapa yang dimaksudkan ...

Kita lebih kenal artis pujaan kita daripada Rasulullah . Kita tahu salasilah hidup mereka , perjalanan hidup mereka , kisah karier mereka , kisah suka duka mereka , jerit payah mereka , daripada kita mengenali manusia agung yg paling banyak jasanya pada kita .

Artis korea tak kenal kita ... apatah lagi kita yang tinggal di Malaysia . Mereka hanya kenal kita sebagai 'peminat' . Peminat mereka berjuta-juta lgi di seluruh dunia . Kita ni nobody lah bg dorg ...

Berbeza dengan Rasulullah . Baginda telah menyatakan cintanya kepada kita sebelum kita wujud lagi di muka bumi ini . Malah , baginda menganggap kita sebagai saudara baginda yang mulia !

Ketika Rasulullah dalam perjalanan pulang dari Haji Wida’, baginda Rasulullah SAW menangis. Sahabat pun bertanya: ”Kenapa kamu menangis wahai Rasulullah?”, Baginda menjawab: “Aku merindui saudaraku”, Sahabat bertanya: “Bukankah kami ini saudaramu wahai Rasulullah?”,Baginda menjawab: ”Kamu semua bukan saudaraku tetapi sahabatku. Saudaraku ialah mereka yang datang selepasku, beriman kepadaku walaupun tidak pernah melihatku. Aku merindui mereka, kerana itulah aku menangis”

Subhanallah ! Allahuakbar !
Tidak tersentuhkah hati kita dengan pengakuan tulus Rasulullah ini ???

Bayangkan Lee Minho berkata sebegini ? Mengatakan kita ini saudaranya.
Pasti fangirl dah histeria mengenangkannya .....

Malu sungguh aku mengenangkan zaman jahiliah yang mencintai Super junior lebih dari Rasulullah dan para sahabat yang jauh lebih layak untuk dicintai dan diingati .

Apa sumbangan super junior dalam hidup aku ? Menghiburkan ? Menggembirakan ?

Apa pula sumbangan Rasulullah dan para sahabat dalam hidupku ??
Kerana mereka , aku merasai nikmat Iman yg merupakan kunci syurga pada hari ini . Kerana kepayah mereka , pengorbanan mereka , darah dan keringat mereka , kita dapat mengenal Islam sebagai agama yang diredhai Allah . Kerana baginda , wanita hari ini dimuliakan . Kerana baginda , aku mengenali Pencipta . Kerana baginda , aku mengenali tujuan hidupku , aku tahu hala tuju hidup , aku tahu matlamat hidup .

Tak salah berhibur . Tapi , ingatlah pesanan manusia agung ini .

Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:
Sebahagian daripada keelokan seorang mukmin ialah meninggalkan apa yang tidak bermanfaat baginya.
(Hadis ini Hadis Hasan, diriwayatkan oleh al-Tarmizi dan lain-lain sepertinya)


Bagi aku , aku tahu , Super junior tidak mendatangkan apa yang bermanfaat langsung kepada aku . Malah lebih banyak mendatangkan keburukan dan dosa kepada diri aku .

Menatap wajah mereka yang memang hen dan comel itu pun dosa .


Ayat seterusnya yakni ayat 30 surah yang sama menitahkan pula kepada kaum wanita,
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka serta janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya’ 

Perempuan beriman = Kitalah tu ....

Sesungguhnya pandangan itu satu panah daripada panah-panah iblis yang beracun. Sesiapa yang meninggalkannya kerana takut kepada Allah, akan digantikannya dengan iman yang dapat dikecapi kemanisannya dalam hati – Nabi Muhammad s.a.w

Pandangan membawa kepada rosaknya hati dan kerosakan hati akan membawa kepada zina – Ibnu Kathir


Allah perintahkan kita melalui ayat 30 surah an-Nur,
Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan merekaYang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.’ 

lelaki beriman = bakal-bakal imam kita .......kalau mereka suka menatap kaki-kaki panjang SNSD mahupun wondergirls , apatah lagi lepas kahwin nanti . Possibility untuk jadi suami bermata keranjang sangat tinggi !

Pintu masuk kepada ‘kawah api’ zina ini bermula dari pandangan.  Dari mata jatuh ke hati.  Sebab itu Rasulullah menegah kita mengulangi pandangan pada tempat yang diharamkan.  Haram bererti ‘penyakit’ atau dosa.  Kalau pun kita merasa ‘lazat’ pandangan tersebut… hakikatnya ia adalah simpton bahawa hati  kita sedang sakit.  Keseronokan syahwat bersifat sementara dan mengundang pelbagai bala.  Bala pertama ialah hilang ketenangan jiwa.   Hati yang sihat secara automatik menolak perkara-perkara jelik dan hina.  Tiada rasa ‘syok’ atau ‘best’.  Sebaliknya merasa benci, loya atau mual.  Seperti kata Tok Guru Nik Abdul Aziz suatu ketika dahulu (lebih kurang beginilah bunyinya),  

Alhamdulillah , Allah sayangkan aku . Allah bagi aku hidayah untuk berhenti melakukan segala stuff yang aku nyatakan di atas . Lagha . Melalaikan aku . Tak tolong aku pass exam pun kan , tak tolong aku kaya pun kan , tak tolong bg any profit untuk saham pahala aku untuk akhirat  , malah , saham dosa aku pula melonjak naik tanpa aku sedari . Belum kira dosa tak tutup aurat , lawan cakap mak , mengumpat lagi !

So , Allah juga bagi aku kekuatan untuk hentikan anasir-anasir ini daripada terus-menerus menggoda aku . So , dengan kekuatan dariNya , aku press DELETE button untuk kesemua files yg berjumlah 20 GB itu dengan jayanya.
Kat recycle bin pun , delete and clean . Remove forever . Bye bye ...

So , berakhirlah fasa hidup aku bersama k-pop . Ini lebih kurang waktu aku form 3 dulu lah ... cukuplah segala kebodohan aku berangan jadi girlfren dorg , berangan jumpe dorg , berangan itu dan ini , tengok dorg 24/7 kat komputer , menghabiskan precious time dan duit aku untuk dorg ....

Andai mereka Allah takdirkan mereka untuk kafir selamanya , mereka akan dimasukkan ke dalam neraka ... Nak ikut sekali ke ?  Boleh tempah nama dari sekarang . caranya ? sama seperti yang aku nyatakan kat atas ...

Bagaimana untuk merasa insaf dalam diri ?

Mudah . Ingatlah semula tujuan kita dihidupkan di atas dunia ini . Kenapa Allah menciptakan kita ? Kenapa Allah jadikan kita manusia ? Bukannya cicak kobeng di atas dahan atau pokok sena di depan rumah . Bukannya armadilo mahupun pokok kaktus di tengah gurun sahara .

Allah jadikan kita manusia untuk menjalani hidup yang tenang dan bahagia sebagai muslim tapi kita menggunakan hidup untuk menjadi peminat fanatik orang kafir . Kita meninggalkan al-Quran dan mengambil majalah k-pop sebagai rujukan untuk menjalani kehidupan . Kita menjadikan Beast sebagai idola daripada Rasulullah yang mulia . Kita berpakaian seperti mereka . Berfesyen seperti mereka . Tak salah bergaya , tapi aku takut pulak kalau lain jadi nya ...

“Sesiapa menyerupai satu kaum, ia dari kaum tersebut” (HR Imam Abu Daud dari Ibnu Umar).

 Hadis “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat; AbdulLah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik. Antara ahli hadis yang mengumpul hadis ini; Abu Daud, Ahmad bin Hanbal, Ibn Abi Syaibah, al-Bazzar dan lain-lain. Hadis dinilai oleh Ibn Taimiyyah (w. 728H) sebagai sahih, al-Iraqi (w. 806H) juga menilai sebagai sahih, Ibn Hajar al-‘Asqalani (w. 852H) menyatakan ia ‘hasan’ dan demikian juga al-Albani.

Ini cuma peringatan kepada diri sendiri . Asyik sangat berfesyen , mengikut-ikut trend sampai menjerat diri sendiri . awas ! Jaga-jaga ^^

Sabda Rasulullah S.A.W: “sesungguhnya manusia yang paling utama denganku pada hari kiamat ialah yang paling banyak berselawat ke atasku” [ riwayat Imam Tarmizi drpd Abdullah bin Mas’ud]

Adakah Super Junior akan mengenali aku dengan hanya aku menyebut-nyebut nama mereka ? Adakah ? Adakah ?

*Dari Abu Musa Al-Asy'ari r.a. bahawa Nabi S.A.W. bersabda: "Seseorang itu akan bersama-sama dengan orang dicintainya." (Muttafaqun'alaih)

Berhati-hati dengan apa yang kita cintai , minati , fanatikkan ....

Tapi berbeza dengan Rasulullah , kita akan menjadi orang utama kepada baginda di akhirat apabila kita selalu menyebut-nyebut tentang Rasulullah. Malah Allah juga akan mengenali dan berselawat untuk kita ...

Sabda Rasulullah S.A.W: “ barangsiapayang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya ALLAH S.W.T akan berselawat keatasnya sepuluh kali” [riwayat Imam Muslim drpd Abdullah bin Amru bin Al’Ass]

Weh , Allah berselawat untuk kita weh !!! ALLAh tu sapa ? Allah tu TUHAN!!! subhanallah ...

Insaf aku mengenangkan aku beria-ria search makna lirik lagu dorg , sedangkan aku waktu tuh tak pernah faham makna al-Quran . tak pernah nak faham seruan Rasulullah .

Aku beria-ria cari kisah hidup dorg , karakter dorg , semata-mata kerana aku minat sangat ngan dorg . Tapi aku takk pernah beria dan se-excited ini untuk search pasal nabi dan sahabat yang terang-terangan sangat hebat lagi superb lagi cool berbanding dorg . At least , sahabat confirm syurga . Super junior confirm ............ tak layak aku nak menghukum . Tapi dorg terang-terangan kafir . Tidak kenal Allah . Tidak kenal Nabi MUhammad .

Aku akhiri post ini dengan sesuatu yang sangat sweet dari Rasulullah untuk kita semua . Ya , kita , umat akhir zaman , yang sangat baginda cinta .....

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan 'ikhwan' baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.

"Malaikat," jawab sahabat.
"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.

Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."
"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.
"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku.Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.
"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu.


aku juga rindu hendak bertemu denganmu wahai kekasih Tuhan ........

Sini ada few link untuk lanjutkan pembacaan ^^

1.Hadis di atas ni
2.Keajaiban Selawat !
3.Maksud hadis sesiapa yg menyerupai sesuatu kaum
4.Tips untuk berhenti dari lagha dan maksiat
5.10 Perkara Lagha
6.Manisnya menundukkan pandangan ^^

Hidayah datang dariNya . Kekuatan untuk berubah juga dariNYa . Mohonla apa saja dariNya dengan kerendahan hati . Allah Maha Mendengar , Maha Penyayang , Maha Penerima Taubat .

Allah tidak ciptakan kita untuk dicampakkan dalam api . Sebab tu Allah bagi manual kehidupan ^^ Al quran :)
Semoga Allah Redha .

Tuesday, May 8, 2012

Syurga bertaraf dunia ?

Dengan nama Allah Yang Mulia , Rabbku yang Agung , hambamu memulakan post ini ^^

Ramai manusia beriman di muka bumi , ramai juga yang kufur
kepadaNya . Malah , melemparkan tuduhan yang tidak-tidak kepada Tuhan Sekalian Alam .

Saya pernah terbaca satu belog tulisan kristian-indonesia . Belog yang penuh dengan dakyah-dakyah kristianiti . Persis blog-blog islami kita . Cuma dakyah sebagai isi yang membezakan .

Ada satu post , dimana "mengapa muslim murtad' dijadikan sebagai tajuk .
Di dalamnya tersenarai 'kejayaan-kejayaan' mereka , apabila muslim-muslim ini murtad . Dan juga diselitkan sebab mengapa mereka murtad .

Pada pemerhatian saya yang cetek ilmu ni , mereka murtad kerana
1. Diri mereka yang jahil akan sifat Allah
2. Kemiskinan yang melanda , para pendakyah menggunakan wang untuk
    menarik mereka kepada kristianiti
3. tak ingat la ...... hehe ..sorry ..

Salah satu sebab yang menggegarkan hati saya apabila membaca ulasan-ulasan mereka ialah , mereka mengatakan Allah itu kejam . Kejam kerana 'menggertak' manusia yang kafir , bahawa mereka akan disiksa di neraka .
Allah itu kejam kerana menyediakan siksaan-siksaan yang dahsyat-dahsyat untuk golongan kafir , jika benar Allah itu benar . Oleh itu , muslim yg murtad ini 'takut' dengan Allah yang dikatakan kejam . Islam itu ada Tuhan yang kejam . Suka menyiksa orang kafir dengan siksaan yang berat-berat .

Jadi , untuk menyelamatkan diri dari Allah yang kejam ,mereka murtad .

(-,-)????

Selepas membaca beberapa surah-surah al-Quran dalam juz Amma yang banyak menceritakan tentang hari kiamat , suasana hari akhirat , perihal syurga dan neraka , keadaan orang beriman yg berbeza dengan keaadan orang kafir , Allah bagi saya ilham . Pencerahan .

Jika benar dikatakan Allah itu kejam kerana menciptakan neraka yang mempunyai siksaan yang dahsyat-dahsyat , adakah Allah itu juga kejam menciptakan syurga yang penuh dengan keindahan yang hebat-hebat ?

Ok fine . Neraka korang tak boleh terima sebab ianya penuh siksaan , panas, api marak , tapi syurga korang sukalah bila cakap penuh nikmat , senang, boleh dapat everything ?  cantik ?  Jangan cakap ikut nafsu . Cakap ikut akal .

Bukti Allah itu tidak kejam ??? Ini hanyalah pendapat dari saya yang hina dan cetek ilmu .

Allah terlebih dahulu menyatakan perjanjianNya di dalam al-Quran .
Berjanji bahawa yang berbuat baik akan masuk syurga , manakala yang berbuat jahat akan masuk neraka . As simple as that perjanjian Allah . Terang lagi nyata tanpa perlu bersuluh .

Masakan Allah itu dikatakan kejam , padahal Allah dah warning awal-awal dalam al-Quran .....???? Allah dah kata , siapa yang buat jahat , yang ambil hak anak yatim , yang mengumpat , yang berzina , yang berbuat dosa, tak nak taubat , tak nak mensucikan diri , yang berdegil untuk tidak memahami al-Quran , Allah akan mengazabnya . Itu janji Allah ! Janji . Fahamkan dulu janji tu ape ... Takkan Tuhan nak mungkir janji ?

Bacalah al-Quran . Carilah di dalamnya . Sesungguhnya , al-Quran perlu dibaca dan difahami oleh kita yang masih hidup untuk mengambil peringatan darinya . al-QUran bukan untuk mereka yang dah mati . Budaya kita , hanya membacakan al-quran untuk mereka yg telah pergi . Kita yg hidup perlu diingatkan .

Fine , kenapa azab neraka tu terlalu dahsyat ? Terlalu-lalu-lalu-lalu dahsyat! And siksaannya infiniti . Selama-lamanya . Abadan Abada . Forever and ever . Everlasting . DAHSYAT . AZAB . NGERI .

Surah al-Ghasiyah ada menceritak sedikit , bagaimana kehidupan ahli Neraka . ayat 4-7 .

4. Mereka menderita (siksaan) neraka yang AMAT PANAS !
5. Mereka diberi minum dari sumber yang AIR YANG MENGGELEGAK
    PANAS !!!
6. Tiada makanan bagi mereka (di situ) selain pohon yang BERDURI !
7. Yang tidak menggemukkan dan tidak pula dapat menghilangkan
    kelaparan .

Allah Maha Adil . Allah seimbangkan dengan kenikmatan syurga yang superb , wallah , hooooyeaaaaahhh , woha! , fullamak dan terbaek !

 well , ayatnye korang boleh cari sendiri di dalam al-Quran ....

Syurga yang Allah janjikan juga , adalah satu bentuk nikmat yang dikatakan , kecantikannya , kenikmatannya , kehebatannya , tak  pernah terlihat oleh mata kita ni mana-mana pun , tak pernah terdengar apa-apa kemerduan pun seperti di syurga (kelunakan suara bidadari menyanyi , kicauan burung , air yang mengalir) , tak pernah hati kita terlintas pun keindahannya , dan , senang cte , tak pernah terbayang di minda kita yang terbatas ini .


Kat syurga , Allah bg istana sorang satu !

lawa !


Syurga lebih berganda-ganda hebat ! Ini pun cantik ....


Allah kata syurga lagi cantik ! 


Hebat kan ? Itulah syurga . Yang Allah JANJIKAN kepada hambaNya yang berbuat baik .

Ok fine , tak puas hati lagi knp neraka tu dahsyat sangat ???

Ingat ni , Allah itu maha Adil .

Jika neraka yang Allah ciptakan , di dalamnya ada siksaan . Tapi levelnye seperti level siksaan di dunia ini ... Kene pukul kat dunia memang sakit , kne sebat , kne cemeti , kne air panas , kne cucuh api , kulit melecur , memang semua tu sakit ! Adakah kita dapat menahan sakit di dunia ??? Mestilah tak!
Dan kita tahu , siksaan di neraka berganda-ganda level of kesakitannya . Sehingga kita berulang-ulang kali mati dan berulang-ulang kali hidup . Di neraka , kita tidak hidup dan tidak pula mati .

Kalaulah , level neraka sama mcm level sakit di dunia . Maka , level kenikmatan syurga pun Allah perlu buat sama level mcm kat dunia lah .
Sama je mcm kat dunia .

Maka , mana specialitynye ??? Mana speciality syurga tu sendiri ?? Kalau mcm ni , tak dek maknenye lah nak sibuk bersabar kat dunia nih , nak beralah je dengan orang , nak korbankan kesenangan kat dunia nih , padahal syurga tu sama je mcm dunia . Baik aku enjoy2 kat dunia , sebab sama je syurga ngan dunia .

Maka , bermalas-malasan lah orang yang beriman dalam melakukan ibadah kepada Allah . Dan juga , tiadalah gentar bagi yang kafir kepada neraka . Tiadalah semangat nak mengejar syurga Allah , kerana syurga sama je nikmat macam dunia .

Kuranglah makna mereka yang syahid . Penat-penat bermati-matian , menanggung perit semasa berperang , padahal syurga sama sahaja mcm dunia .

Oh , alangkah tak bestnyer hidup kalau mcm tu . Nak kejar syurga pun mcm tak semangat .

Kasihan lah bagi mereka yang merasai kesusahan hidup di dunia , kalau syurga sama je mcm dunia .


ha.. ni ada ala-ala syurga ... ada air mengalir ...


kalau syurga=dunia ... ini la rupenye ? Syurga lebih hebatlah !

Kalau bidadari syurga rupa macam wanita di dunia , tiadalah speciality syurga itu , tidak extravaganza lah syurga itu . Bersedihlah wanita-wanita yang Allah uji dengan memberikan rupa yang kurang menarik di dunia ini . Bukan nak mengkeji ciptaan Allah , tapi ,seperti sahabat Rasulullah sendiri pun ada yang hitam sehingga sume org tak mau nak kawen ngan dye , tapi oleh kerana imannya yang tinggi pada Allah , sahabat itu syahid , maka Allah berikan syurga padanya .. mesti la bile da msuk syurga jadi hensem ^^

Oleh itu, jika syurga bertaraf dunia , maka , rendahlah nilai syurga itu sebenarnya . Sedangkan dunia ini tidak bernilai langsung bagi Allah walaupun seberat sebelah sayap nyamuk .

“Seandainya dunia punya nilai di sisi Allah walau hanya menyamai nilai sebelah sayap nyamuk, niscaya Allah tidak akan memberi minum kepada orang kafir seteguk airpun.
(HR. At-Tirmidzi no. 2320)

Makanya , dengan kata kunci saya berikan tadi , terbuktilah Allah itu Maha Adil .

Walaupun sifat Allah maha penyayang , Maha pengampun dosa , Maha mencintai sehingga kita rasa masih je boleh buat jahat sikit-sikit , dosa sikit-sikit , ingatlah , Allah juga Maha Adil , Maha membalas .

Siapa yang salah , tetap akan dihukum .

Jika Allah tidak adil , kesianlah kat orang yang teraniaya di dunia ini . Di dunia mereka bersabar dianiyai orang jahat , setibanya di akhirat , tentulah dia mahukan pembelaan yang adil dari Allah . Setiap orang akan dapat setimpal dengan apa yang diusahakannya ....

Maka . saya akhiri post ini dengan beberapa ayat surah Al-Muddathir

54: Ketahuilah ! Al-Quran itu adalah SATU PERINGATAN (yang sangat
      besar pengajarannya )
55: Oleh itu , siapa yang mahu (beringat) , maka dia akan mengambil
      pengajaran darinya .
56: Dan (dlm pd itu) mereka yang tidak mengambil peringatan melainkan
      jika dikehendaki Allah . Dialah Tuhan Yang berhak dipatuhi
     perintahNya dan Dialah jua Yang berhak memberi keampunan (kepada
    orang y beriman dan taat) .

Ayuhlah memohon kepada Allah supaya kita tergolong dalam hambaNya yang Dia kehendaki untuk mengambil peringatan , menerima hidayah dan memahami al-Quran .


Jom ke Syurga bersama ? ^^

Semoga Allah Redha.