Thursday, July 25, 2013

Menjadi Mukminah

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

Aku terkejut.

Dah lama tak check blog.

Tetibe je angka readers meningkat mendadak.

Aku tak tau la dari mana datangnya mereka-mereka ini semua.

Post dulu kala iaitu Aurat Cara Mukminah Atau Muslimah memang menjadi lejen.

So, aku boleh agak lah majoriti semuanya muslimah.

Mesti korang ni selalu google kat google pasal aurat, tudung, fesyen dan seangkatan kan ?


Hm.. dah tau dah.

Sebab aku dulu pun lebih kurang tolak tambah macam tu jugak. eh.

Tak habis-habis dengan tudung, shawl, dari cara belit, cara lilit, nak pin kat mana, warna apa, bidang berapa, jenama apa, beli mana .................and the list continue...

Tak pernah habis pasal bendalah ni.

Aku dulu selalu je bukak youtube, usha tutorial tudung, tgk la mana-mana rakan sejantina yang tunjuk cara pakai tudung yang agak bertamadun dan boleh diikut jejak.

Lepas dapat idea nak belit macam mana, lepas try lah. Not necessarily ikut bulat-bulat. Tibai je.

Yang penting, tujuan utama tercapai.

Tutup dada, tutup belakang, tak serabai, tak selekeh, tak nampak weirdo luar alam.

The rest, your self-esteem yang main peranan.


Dalam keributan taufan beliung aku dalam krisis penampilan diri dulu, bukan sekali aku penat.

Banyak je kali aku penat.

Penat sebab habiskan masa depan cermin lama-lama.

Semata-mata nak nak membelit kepala aku dengan sehelai kain.

Eheh, dulu tak pun fikir logik macam ni sekali.

Aku selalu jeles dengan kawan aku yang pakai tudung bulat.

Pergh, tak payah fikir kot !!

Sarung je, dah, ready for the day !

Senang hidup dorang.

Lagipun, otak kita ni perlukan lebih space untuk fikir pasal terlalu banyak lagi perkara lain yang lebih utama selain tudung dan fesyen.

Tapi, waktu tu, aku masih lagi stick je dengan upacara belit-belit ni depan cermin.

Tak tau mana nak dihalakan 'penat' yang aku rasa tu.


Satu benda yang aku rasa sangat remarkable dalam hidup aku, benda yang buat aku rasa terkesima dan terhenti seketika.

*bayangkan masa di sekeliling berhenti*

"Jangan pernah berhenti dari membaca benda berfaedah, berfikir tentangnya, analyse, dan aplicate dalam hidup." 


Kalau nak cakap pasal hijrah la berubah la, jadi lebih baik ke ape ke , aku rasa kecoh je twitter tu dengan segala tweet2 pasal diri dia yang nak hijrah, lepas tu konon2 nak dakwah, tapi sindir-sindir orang.

Entah. Tak faham aku.

Dari pengalaman aku, (dulu aku pun pernah jadi bodoh spesis macam tu), kalau kita tak buat usaha tambah benda untuk fikir dalam kepala ni, nak cari satu benda yang baik dan berfaedah untuk diri kita (which is tak semestinya ceramah agama atau belog agama semata-mata), nanti jadi macam tu lah.

Kita rasa kita dah cukup baik.

Kita rasa kita dah solehah dengan pakai tudung bidang 60'.

Kita rasa kita dah confirm bidadari dengan pakai jubah, stokin, stongan jari jemari ke ape kejadah sekalipun.

Untuk yang gentlemen aku tak tau. You guys have your own issues to handle.

Kita rasa kita dah baik la kan. Display gambar pakai tudung labuh, tak kira lah shawl ke bawal ke niqab sekalipun, well, KITA RASA KITA BAIK DAN OKAY.

Tu yang banyak je tweet sinis perli orang je tu.

Rasa diri tu dah bagus sangat dah dengan tudung labuh tu.

Lagi best bila ramai akhi puji. Berana-enta.

Oh mai... batuk berdarah aku. Meremang bulu roma.

Seriously aku tak faham, apa yang ada sebenarnya dalam fikiran orang macam ni ?

Come on....

Aku kalau boleh nak elak bom bom orang. Tembak sedas dua.

Tapi aku cuma nak ajak kita semua termasuk diri aku untuk tanya balik diri sendiri why on earth kita buat benda-benda yang kita buat.

Kita orang Malaysia ni memang suka buat amal jamaie.

Suka ikut-ikutan.

Ikut benda yang baik pun kena ada ilmu, ini pulak kalau benda tu nampak pelik semacam.

Seriously korang.

Kita kena cari ilmu bila nak buat apa-apa.

Sebaiknya dan insyaAllah selamat cari panduan nak berhidup dengan aman sentosa melalui Al Quran dan Sunnah.

Itu je yang confirm menjanjikan kejayaan dan kebahagian abadan abada.

Aku tau aku tak layak judge orang. No. Aku memang tak pernah ada qualification untuk judge orang. No one deserve to judge.

Kenal Al-Basir ?

DIA yang mengetahui segalanya, luar dalam hati kita, apa yang terjadi sejak kita di alam ruh bersaksi bahawa DIA Tuhan kita. Sampai kita dalam perut mak kita yang semakin memboyot, lepas tu membesar sampai la sekarang ni dah pandai baca. Tu yang dok baca blog ni eh. ALLAH tahu luar dalam kita, baik buruk kita, dosa-dosa kita, air mata kita bila kita teringatkan DIA.

So ALLAH tahu semua, dia jelaah layak judge kan.


Psychology of Make Up


By the way, aku just nak story something.

Before this, aku rasa less human.

Aku rasa aku kurang 'sifat kemanusiaan'.

Don't worry, aku tak bunuh sesape.... lagi.

Sebab, there was an article I read about the Psychology of Make Up.

Just google it, insyaAllah you'll find it.

Aku rasa, banyak benda yang aku nak sembang orang tak minat, so end up aku banyak keep it to myself.

Tapi ini aku rasa nak cerita.


So, bila google bendalah pasal this psychology thingy, of course all the articles came form western countries.

They conducted lot of experiment on human being as well as fauna and flora.

uu...

And fyi, yang aku tahu, psychologist barat anggap manusia ni haiwan in advance level. Maksudnya kita ni haiwan, tapi cuma pandai sket and boleh bercakap.

Which is totally absurd la kan.

So, adalah satu statement ni, dia kata perempuan pakai make up ni, bila lelaki pandang muka dia is macam muka dia tengah ..........

I'm so so so sorry for saying this thing, tapi, well korang remaja belia zaman teknologi.

And untuk rakan sejantinaku, jangan naif sangat. Atau pura-pura naif.

So, bila aku baca benda tu aku memang terkejut besar . With capital letter.

TERKEJUT BESAR.

sebenarnya lebih kepada takut......

lelaki memang spesis yang menakutkan...

kecuali mereka yang benar-benar bertaqwa kepada Allah. Like seriously bertaqwa tau.

Bukan stakat pakai serban and jubah di twitcon.

NO NO NO.

Girls, you really don't have any idea whats going on in their mind bila tengok korang.

Lepas tu korang senyum pulak kat dorang.

*tepuk dahi*

Habis lah..................

So, why I'm saying I felt less human is sebab, cara kita pandang opposite gender dengan penuh minat dan bergelora ~~~ sama je macam haiwan jantan pandang haiwan betina.

Okay, jom guna contoh haiwan paling comel.

Beruk mak yeh.

So, this beruk , they don't care si beruk betina tu bini beruk lain ke, anak perempuan beruk lain ke, kakak beruk lain ke, even sepupu perempuan dorang ke, atau beruk betina terhormat ke dalam puak beruk tu,

masuk je musim mengawan, the game is on.

Dan sebagai manusia, yang mana Allah sangat pride dengan kita sebagai ciptaanNYA yang paling the best, should behave in most appropriate and modest manner.

Atau pendek katanya, lebih senonoh dan bertamadun.

Yang awesomenya, sebab tu ada perintah tundukkan pandangan.

For both gender okay.


Try this video. Aku sengih je sepanjang 8 minit tu. semua yang dicakapkan semua benar-benar belaka.

Then, psychology of make up tu, ada jugak statement pasal perfume, dan ia lagi funny but in the same time boleh terangkat kening dibuatnya.

Anyway, korang google la sendiri benda tu.

With the bless of facebook, tweeter, instagram pulak tuh, so berapa ramai yang sedang upload gambar dorang with make up kan ?

Well, I pernah cakap kat u'olls dulu dalam post dulu kala, I pun rasa u'olls cantik sangat.

Apatah lagi lelaki di luar sana.

Jom kita ambil tahu sikit apa Engineer manusia kata pasal setting manusia dalam CPU kita.

Boleh capai tafsir Quran masing-masing, tiup-tiup habuk sikit, check la mana tau ada anai-anai ke.

Mana kanak-kanak zaman teknologi yang tak kenal kertas tu apa, boleh google Quran translation.

*I pun tengah selak-selak*

hah, muka surat 51, surah Ali Imran, ayat ke 14 je anak-anak.

Beautified for men is the love of things they covet; women, children,
much of gold and silver (wealth), branded beautiful horses, cattle and
well-tilled land. This is the pleasure of the present world's life; but Allah
has the excellent return (Paradise with flowing rivers, etc.) with Him.

 So ayat cerita pasal list of things yang top list desire/kehendak atau lebih popular dengan nama nafsu syahwat. Sebab dalam Quran sendiri kata 'ash-shahawaat'.

So, kita fokus nombor 1.

WOMEN. WANITA hiasan dunia~~~~


So, bila Engineer sendiri kata macam tu dalam manual, kita tak boleh nak kata apa dah.

And akan ada addition of some magical make up dari Syaitan yang akan buat that woman, that ajnabi woman for you to appear super duper beautiful and menggongcang iman dengan 9 skala ritcher.

Betullah kan ? Tepuk dahi, angguk kepala.

Er.... teringat lagu 10 budak hitam ~~

Somehow, jangan tinggal baca the next ayat, sebab ayat tu extremely powerful. Baca sambil senyum girang gembira. Harap motivate untuk terus kejar Lailatul Qadar eh.

Bukan kejar Cik Laila binti Qadar.


Well, aku aware dan tau, ada certain akan kata,

"phew... nasib baik I bukan jenis tacap mekap kat muka tiap-tiap kali nak keluar rumah noks"


Hm... no no no. enough by saying, as long as you are a woman. Nak nak pulak dalam usia 15-20++, memang korang adalah biri-biri. And serigala jadian is always watching..

and aku akan ulang ayat yang sama .

Inilah satu antara banyak reasons kenapa perempuan kena lindung aurat betul-betul.

Lindung aurat eh. Term baru. Bosan cakap tutup. Tak tertutup pun. Main cak cak lagi adalah .


Aku satu kepuasan yang sangat best bila dapat faham diri sendiri, as manusia, dari PENCIPTA kita sendiri.

Seriously !

Korang akan rasa  extremenly satisfied dan happy bila dapat faham programming dalam diri kita.

or should I say it as Fitrah penciptaan kita ...

Sebab lepas tu kita akan act lebih human and become the noble human yang ALLAH dah cipta .

Well aku boleh cakap je aku happy dan extremely satisfied.

Tapi korang takkan faham kalau tak rasa sendiri. Maka, silakan mendekati AYAT AYAT TUHAN.

Nanti aku bagitau cara instant nak faham AYAT AYAT ALLAH .

*SENYUM*


Muslim Girls' Self Esteem


Sebagai perempuan, aku rasa kita semua perlu wajibkan diri kita untuk jadi cerdik.

[ definisi wajib aku : kena buat, kalau tak buat hidup sia-sia] 

Cerdik ni, dia lain dengan IQ.

IQ ni maybe boleh tau base on slip spm. atau pointer.

Pointer tu je dah cukup buat kita rasa macam loser.

hahaha.

Dan 4.0 flat tak semestinya cerdik.

Pandai itu ya, tapi tak semestinya cerdik.

Cerdik ni definisi dia, kita boleh tentukan the right action on the right time.

We know what should we do and what should we never do.

Tahu do's and dont's.

And apply. Tahu je tak bermakna sangat.

Contoh aku bagi :

Korang (perempuan) tengah on9, tetiba ada chat popped out.

"Salam perkenalan ukti. Ana sekian sekian. Ana tertarik dengan enti. Boleh kita berkenalan?" 
korang gantikanlah words yang bergaris tu dengan apa-apa kata ganti diri yang korang suka.

Eh, orang sekarang nak kenal macam ni ke ? Ke main mention2 tak sengaja kat twitter ? entah, aku tak reti.

So, yang bestnye, twitcon/dp jejaka soleh tu memang soleh habis. Tak tahu la nak cakap. Anggap soleh je la.

So kalau muslimah cerdik, dia akan terus block mamat tu. Supaya dia cut up terus perhubungan. Takdek meleret-leret.

No such thing as

"eh apa awak ni. tak baik tau."

atau

"saya tak layan lelaki"

atau

"boleh ^^" ----------------->> ini bala !


hahaha.

Nasihat : Tak perlu reply. Tak perlu gelabah, tak perlu rasa terancam. Block je. Aman hidup. Itu fungsinya safety setting yang disediakan.. 


So cakap pasal self esteem, its about keyakinan diri. Atau aku lebih suka cakap kita yakin dan percaya terhadap diri kita sebagai muslim woman.

We wear hijab, tapi rasa tak selesa dengan Islam atau Quranic or Prophetic related things, itu ada something wrong dengan faith kita. Iman kita ada masalah. Perlu fix segera.

Dan benda ni bukan benda kecik tau kawan kawan.

It's a huge thing !

Ia menentukan cara kita pandang diri kita.

Kalau betul cara kita anggap diri kita apa dan siapa, betul konsep kita ikut benda yang betul, maka betullah cara kita bawa diri. Cara kita pakai apa-apa, cara kita jalan, cara kita cakap, cara kita pandang, cara kita senyum, everything !!

Aku suka term 'IZZAH' .

Kita rasa Izzah dengan keislaman kita. Rasa bangga yang bukan menyombong atau riak, tapi rasa proud kita sebagai hamba Allah yang taat .

Sounds to theoritical eh ?

Hm.. Bagi siapa-siapa yang tertanya-tanya dan tercari-cari di mana perluku cari IZZAH ini ?

Bagaimana nak dapatkannya ?

Dah la cakap pasal iman , serius confius...

*nanges esak-esak*


Muslim girls, kita kena buat kerja sikit. Kita kena rajin tambah knowledge. Kena rajin fikir lebih sikit selain fikir pasal nak matching warna tudung dengan baju, handbag, kasut, kereta, rumah dan sebagainya.

Kalau aku, aku suka dengar Islamic lectures dari Syeikh-syeikh, ustadh-ustadh omputih.

Sebab english ni ada beauty dalam nak describe benda-benda cantik dan mengkagumkan.

So boleh je youtube banyak sangat video dorang sediakan.

Brothers and sisters kita kat sana tu sangat gigih usaha nak sebarkan mesej-mesej ini supaya kita dapat kebaikan.

Paling remarkable is video ni . Boleh buat dengar-dengar. Boleh improve listening skills. Mana yang rasa tak terer english tu, jangan cipta alasan. Make it happen.


Seminit lebih je.

They decribed muslim women sehingga boleh mengalir air mata ni sebab rasa sangat ALLAH sayang kita.

And of course, IZZAH tu akan slowly terbina.

Bila kita rajin dengar benda-benda baik macam ni.

Aku malas nak perli "kalau boleh tengok movie 2 jam, video ni seminit je kot.."

Sebab aku percaya, mereka yang benar2 ikhlas, Allah akan buat dorang tengok video tu dan teruskan pencarian.

Selamat menonton eh . Nanti share la feeling sama2.

Semoga rasa kita diamonds. Bukan rasa diamonds, lepas tu update status, tweet pelik2.

Cuba kurangkan sikit relationship dengan benda2 ni.

Let the moment jadi secret antara korang dengan ALLAH.

Cuba try . Tak try x tau ...

aku pun x reti nak explain, so better korang dengar je banyak-banyak islamic lectures ni. Okay ?


Western Muslim : Their Islam is more Islamic than us. 

Lately, alhamdulillah, Allah gerakkan hati dan jari nak cari sikit-sikit videos kat Youtube .

Islamic lectures tu la kan.

So, aku tertarik dengan video-video english ni.

bukan sebab aku minah speaking.

NO. aku berterabur tau english. Upgrade la with time.

So, benda yang aku rasa sangat awesome pasal western muslim ni,

dorang sangat -sangat practice Islam in a way a muslim should.

Dorang faham Islam betul-betul.

Nak faham Islam betul-betul kena ikut AL QURAN DAN Sunnah Nabi SAW.

kalau bahasa kita orang melayu,

"dorang ni alim lerr"

ha.. gitu.

Tapi, alim dorang tak annoyying tau.

haha. Sebab aku rasa certain 'golongan alim' tu annoyed dan kekucing-kucingan.


Let put this is a picture,

Dorang negara Obama tu, negara si Justin Bieber, Lady Gaga, Bush dan seangkatan.

Dorang negara di mana perempuan barat memang dah tak reti pakai baju.

Especially summer. Lagi super power dahsyatnya.

Dorang minority.

Dorang sikit.

Dorang tak belajar PAI dalam silibus pendidikan.

Dorang azan tak boleh kuat-kuat, bersahut sahutan macam kita,

dorang terdedah dengan ateism dan ideology pelik-pelik.

Clubbing, party, sex, arak tu dah macam pegi lepak kedai mamak.

Hostel kolej lelaki perempuan campur.

Sex is a game. Sesuka hati sesuki rasa. Semudah 1, 2,3 !

Gambar tak senonoh di mana-mana, malah terpampang di billboard jalan raya.

Dorang mana ada rancangan Imam muda, Tanyalah ustaz, Ustazah Pilihan, Tanyalah Ustazah, Semanis Kurma, Kalau Dah Jodoh, Assalammualaikum, Hatta Daie Millenium sekalipun.

Yang aku tahu stakat ni Deen Show la. Tapi Deen Show ni sumpah awesome.

So, kalau nak diikutkan kan, kita yang hari-hari 'tengok' Tanyalah Ustaz patutnya lebih amalkan Islam dalam hidup sehingga Malaysia tukar nama jadi Negara AMAN SENTOSA BAHAGIA.

Kita yang suka tengok Semanis Kurma patut ada institusi keluarga yang boleh jadi contoh keluarga mitsali peringkat antarabangsa.

Irony kan ?

Satu benda yang buat aku angkat kening lama-lama is pasal janggut.

Janggut memang sunnah. Semua orang tahu.

Tapi aku sebelum ni pun ignore benda ni sebab aku tak berjanggut. heh.

So, brothers kita kat sana, dorang kan white man, dan kadang-kadang tu tak terserlah keislaman mereka nak banding dengan perempuan yang pakai hijab and tutup seluruh tubuh.

So, mereka sangat appreciate janggut sebagai identity keislaman dorang sebagai Muslim.

Janggut jugak sebagai satu pembeza antara a believer dengan disbeliever.

Dan mereka appreciate sunnah Nabi SAW ini dengan mengikuti jejak langkah baginda sebaiknya.

ha, inilah contoh IZZAH dengan Islam.

Feel proud to practice the sunnah of our beloved Prophet SAW.

Mungkin akhi Malaysia pun sama . Kot.

Entah. Semoga kalian teguh menjaga diri.

Tapi janggut-janggut pun ingatlah, paling penting akhlak sebagai Muslim tu yang paling memberi impak.

Dan, bila dengar khutbah Jumaat dorang, aku tetibe rasa nak pegi sembahyang Jumaat sekali.

Khutbah ke, ceramah ke, tazkirah ke, islamic conference ke semuanya awesome gila !

mungkin depends jugak dengan siapa speaker tu. Tapi, tetap. Awesome.

Mungkin salah aku jugak sebab jarang pergi majlis ilmu kat negara sendiri.

Tu yang tak kenal Malaysia great speaker sapa.

By the way, aku suka dorang address the right issues yang perlu betul-betul diberi perhatian dan dibaiki.

As a teenager, youth, aku dapati dorang appreciate kekuatan dan semangat pemuda dengan cara yang sangat approacable and heart warming. Sangat rasa semangat bila dengar ceramah dorang.

And, dorang banyak fokus pada pembinaan IMAN .

Kebahagiaan keluarga muslim.

Issues among teenage boys and teenage girls.

Sebab ini asset ummah dan fundamental elements dalam nak bentuk komuniti muslim yang kuat itu sendiri.


kalau fenomena negara muslim, mostly sama je.

Kita banyak berdebat, tok syeikh ni kutuk tok syeikh kampung seberang.

Orang ni label orang ni wahabi, salafi, bid'ah semuanya !

Orang ni tak habis-habis dengan isu politik Islamnya.

orang ni pulak tiap-tiap ramadhan nak gaduh 8 ke 23.


Orang agama sibuk bergaduh sesama sendiri.

Rakyat naik muak dengan orang agama.

Golongan liberal pulak dengan kepala dan idea dorang.

Yang politik macam ni.

So, betullah pepatah melayu untuk nasib melayu sendiri.

"gajah sama gajah bergaduh, rusa ditengah mati dipijak"

tak tau la betul ke tak aku quotes pepatah tu.


Dah bergaduh macam ni, bila masanya nak cakap pasal IMAN, taqwa.

Geleng kepala.

Oh My Malaysia.


Namun begitu, usahlah anda susah hati .

La Tahzan.

Its okay man. Bukan kuasa kita pun nak ubah semua ni.

Kita mana ada kuasa. ALLAH je yang boleh ubah.

Apa yang kita boleh buat ialah improve diri kita, keluarga kita, dan masyarakat tempat kita.

Tak perlu sibuk nak tegakkan syariah Islam negara, kalau dalam rumah bergaduh sakan dengan keluarga.


So, be positive, teruskan usaha perbaiki diri dan keluarga.

Tau doa Rabbana Hablana Min' azwajina....... ?

Ha, baca doa tu.

Rupanya doa tu SANGAT POWERFUL.

Surah Furqan. Ayat last-last. tengok lah.

Itu bukan sekadar doa mintak jodoh yang baik je, itu doa untuk keturunan kita supaya jadi keturunan yang terus menerus beriman dan bertaqwa. Sebab tu hujungnya kita mintak jadikan kita sebagai pemimpin orang yg bertaqwa.


Boys and girls issue

Kapel, kapel islamik, social media, pandangan mata, mixing, aurat, zina dan seterusnya.

So fahamlah bila sebut isu ni masalah ni yang terbayang.

so, boys and girls, pay attention eh.


Kita perlu FAHAM. Kenapa Allah suruh tutup aurat .

Apa kaitan aurat dengan dunia ?

Ada.

Benda ni pun aku faham lepas tengok video pasal issue ni ALLAH sebut dalam Quran.

Macam kisah syaitan goda moyang kita , Adam a.s dan hawa untuk makan buah khuldi.

Niat syaitan yang utama bukanlah nak suruh Adam a.s & Hawa makan buah khuldi.

Niatnya yang utama adalah apa kesan bila makan buah khuldi tu.

Which is, tertanggalnya pakaian mereka.

Inilah punca segala perkara keji dan benda tak senonoh.

Bila, aurat tak dijaga, maka terbukalah segala pintu maksiat yang lain.

tak gitu ?


Beza hafal Quran dan Baca Quran 

Sebelum ni, aku baca Quran dan terjemahan macam biasa.

Macam yang korang semua buat. Baca, then tadabbur.

Tapi rasa tak, sebenarnya banyak benda yang kita sebenarnya tak berapa nak faham ???

Nak tadabbur pun konfius-konfius apekemende tafsir tu terjemah.

(aku cakap pasal Quran terjemahan tau. Bukan tafsir tebal gedabak tu)

By the way, kalau baca tafsir gedabak tu bukan dapat faham sangat sangat jugak.


Hafiz al quran yang tidak memahami maksud Al Quran adalah tragedi.
Menjadi Muslim tanpa memahami al quran adalah tragedi.


Dan sebelum ni jugak, aku tau la Quran tu pedoman hidup kita.

Kita dok asyik ulang takkan sesat kalau pegang Quran dan Sunnah.

Kita tahu. Tapi jarang sangat rasa motivate nak baca Quran ni banyak-banyak, lama-lama.

Aku pernah jumpa quotes

"baca novel tebal tu boleh pulak feeling-feeling, nangis, baca quran tak pulak"

Aku rasa, siapa yang cakap, dia sebenarnya nak perli diri sendiri.


Honestly, tak pernah rasa baca Quran macam baca novel.

Baca novel, kita boleh bayangkan apa yang terjadi, malah kita rasa macam jadi heroin tu sendiri.

Tu yang nangeh-nangeh bengkak mata lepas baca Andai Itu Takdirnya.



Alhamdulillah, aku jumpa penawar dan cara terbaik nak bagi kita anggap Quran tu betul-betul satu miracle.

Betul-betul satu anugerah turun dari TUHAN.

Rasa gila-gila yang Quran tu sumpah boleh buat kita nganga dan pedih hulu hati.


Allah bless me so much.

Berkat bulan turunnya al Quran itu sendiri, Allah temukan aku dengan Cinta ini.

Perasaan pada Quran, sumpah weh.

Tak pernah sengih-sengih macam ni bila baca Quran.

Tak pernah rasa addicted macam ni sekali kat Quran.

Addicted yang ikhlas addicted. Bukan main-main.

By the way, nak addict kat satu-satu benda perlukan motivasi dan dorongan.


Apa dorongan aku untuk addict dengan QURAN ?

tak rasa awesome tahap gaban ke ADDICT DENGAN QURAN ?

KETAGIH DENGAN QURAN ?

KETAGIH NAK FAHAM QURAN ?

Lepas tu bila dah faham , sengih-sengih, tiba-tiba, sedar-sedar je air mata dah menitik.

Tak ke macam baca novel tuu ?


Ustadh Nouman Ali Khan. 

Aku pernah buat 1 post khas pasal dia sebelum ni. Tapi waktu tu tak addict lagi kat Quran.


Dia ni Ustadh. Tapi dia ustadh paling awesome pernah aku jumpa.

Lagi awesome dari Ustadh Don, Imam-imam muda, dan sebagainya.



Quran itu perlu difahami melalui bahasanya

So, ustat ni, dia belajar linguistic bahasa Arab Quran. Arab Fusha.

Arab klasik.

Macam kita pun ada bahasa melayu klasik kan ?

Zaman-zaman kena baca komponen sastera yang bahasa-sumpah-aku-tak-faham-tu.

Ingat ?

So, the beauty and the miraculous Al Quran ni boleh dirasai bila ustat tu bagi tafsir ayat tu.

kalau nak harap quran terjemahan tu, ustat ni kata, hilang beauty nya.

Dia macam kita isi air dalam tangkis SYABAS, tapi tangkis tuu bocor. Kecik je lubangnya.

Air yang menitik tu la apa yang kita baca melalui terjemahan.

Tapi masih cukup hebat untuk jadi punca hidayah bagi orang.

Aku lah salah seorangnya.



Lain rasanya hidup dengan Allah, bila faham benar apa Allah nak sampaikan pada kita.

Seriously.

Korang takkan tahu manisnya madu selagi tak rasa sendiri betapa gila manisnya madu itu.

Aku boleh cakap kat korang sampai bila-bila madu tu manis, tapi kalau korang tak rasa sendiri madu tu, sampai bila-bila korang takkan rasa.

Dan itulah adalah 1 kerugiannya yang besar.

sangat besar  !

So, ustat ni ada institute sendiri

Bayyinah Institution.

Which is aku simpan niat nak pergi 1 hari nanti InsyaAllah (doakan !!)

Belajar Quran kat US. Awesome gila bunyi.

Tapi betullah mahal. Dollar kot.

InsyaAllah.

website - Bayyinah.com

Juga Bayyinah.tv.

Juga ada kat linguisticmiracle.com kalau korang nak download tafseer Quran yang dah tersedia dengan gems nya di ekstrak . (pegi baca sendiri baru faham apa aku cakap)

Boleh download audio segala ceramah, khutbah Jumaat dia di nakcollection.com

Ustadh Nouman jugak ada buat audio tafseer Juz Amma, so bolehlah kita feeling sikit baca surah annas lepas ni walaupun asyik ulang itu je dalam sembahyang.

So, selama Ramadhan ni berlangsung, hargailah masa dengan Ayat Allah ini kerana kita berpuasa sebenarnya untuk memuliakan bulan turunnya Al Quran ini.

Cari lecture dia yang ini dalam previous post aku.

rasailah hidup korang akan berubah dengan hubungan dan cinta baru korang pada al Quran.


Setakat ni, paling best aku rasa is bila baca Surah Yusuf dengan tafseer dia ni. Seriously , aku betul-betul rasa macam tengah tengok movie. Sebab boleh bayangkan situasi keadaan tu macam mana.

Sebab salah satu miracle nye ayat Allah is Allah bagi ayat yang ada element gambar. Kita boleh faham macam mana watak tu cakap, berdiri dan sebagainya.

Dan kisah Nabi Yusuf a.s mengandungi pengajaran lain yang lebih best dari kisah Zulaikha tu.

Even nama Zulaikha pun Allah tak mention dalam tu, maka tak penting pun.

Kita orang melayu, siap buat novel, drama.

Jauh betul tafsiran kita.


And dapat faham 4 ayat terawal Surah Ar Rahman pun dah cukup buat kita sentap dengan Quran ini sendiri.


Ustadh ni jugak banyak sangat buat video pasal ikhtilat.

Which are sangat best untuk dengar. Dan sentap. dan of coz perbaiki diri.

manusiakan diri kita dengan dengar tafseer surah al a'raf. faham trick syaitan untuk suruh manusia berpakaian tak senonoh.


So, back to topik dan audience utama, dengan memahami dan bercinta dengan AL Quran, InsyaAllah, tiada lagi masalah self esteem, krisis identiti.

Kita akan realise ada satu benda yang ternyata beautify kita luar dan dalam.

Kita rasa sangat best tutup aurat betul-betul lillahita'ala.

Kita akan rasa kuat menghadapi godaan-godaan arus fesyen yang semakin deras

Kita akan rasa charge up bila lepas solat sebab faham apa yang kita baca.

Means kita buat direct conversation dengan Allah.

Kita akan appreciate bulan ramadhan ni sebaiknya dan rasa rugi nak pegi Mall walau setengah hari.

InsyaAllah masih sempat. Ada lagi beberapa belas hari.

Yang tak start baca quran, boleh start sikit-sikit.

Yang dah nak khatam, awesome!

Yang dah khatam, jom mula balik .

Semua akan terjadi,


Sekiranya kita mahu memahami.....



May Allah make us among the rightheous people
May Allah make us among people that understand Al Quran and its beauty
May Allah make ease for us in our journey to understand His Book
May Allah makes us among people who attain Jannah

Nurul Farhah Amalina
16th Ramadhan 1434
25/7/2013

may Allah strengthen us to make a baby step closer to HIM
as HE will running towards us.

Maaf segala salah silap dalam post ini. 

3 comments:

  1. I loveeeee your post so much kakak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. spread it if you think it's beneficial :)

      Delete
  2. I always spread it kakak.Always.I love your words.I love the way you tarbiyah people..Moga Allah lindungi akk sllu ;D

    ReplyDelete