Thursday, January 24, 2013

Ada mata tunduk-tundukkan..


Sedang duduk menunggu rakan lain untuk discussion , Sarah hanya melangu dan melihat manusia-manusia lalu lalang di sekitar cafe. Masing-masing mempunyai pelbagai tujuan berada di cafe yang besar dan megah itu. Ada yang datang untuk memenuhi tuntutan perut yang sudah menyanyi, ada yang datang untuk discussion, ada juga yang datang untuk lepak-lepak menenangkan fikiran dan ada juga yang datang untuk menemui kekasih hati.. hmm... remaja..

Sedang Sarah khusyuk memerhatikan seorang demi seorang manusia yang muncul dari pintu utama itu, tiba-tiba velocity jantungnya meningkat. Bukan disebabkan komplikasi jantung atau yang sewaktu dengannya, tetapi seorang jejaka yang memang sudah lama Sarah ushar muncul di depan mata. Kembang kecut hatinya berbunga-bunga sakura. Namun, bagi Sarah, cukup untuk hanya memerhatikan dari jauh. Rasa malu yang menebal bak hutan simpan menghalang dirinya untuk bertindak lebih dari apa yang sepatutnya. Akal yang dirasionalkan lantas menjerit. Iman juga memekik agar segera menundukkan pandangan dan istighfar menyucikan hati .

Sarah perasan, sejak akhir-akhir ini, lain macam pula perasaannya. Sejak kejadian 'terjatuh chenta' yang pernah membuatkannya mandi tak kenyang, tidur tak lena, minum tak basah, mandi tak wangi dulu cukup menjadi pengajaran besar buat hidupnya. Dek kerana tidak menjaga pandangan, tidak mujahadah menjaga hati, akhirnya dia gila menahan angau seorang diri. Dia tidak mahu perasaan yang sama hadir dalam diri, menjadi pengacau hidup, penghilang focus dalam kehidupan. Sungguh, perasaan ini harus ditepis dengan tegas !

Sarah cukup sedar akan tanggungjawab dan tindakan yang perlu datang bersama cinta. Jika cintakan seseorang pasti akan gila menanggung perasaan hebat itu. Bolehkan hanya menahan rasa cinta tanpa teringat-ingat, terkenang-kenang, terstalk-stalk, tercakap-cakap mengenai si dia, tersenyum sengih akan si dia. Haktuih! Crap! Itulah apabila nafsu membusukkan cinta ! Urgh.

Prinsip Sarah, jika cinta, pernikahan sajalah jawapannya. Maka, jika tidak mahu bernikah, belum mampu, belum bersedia , maka jangan berani bermain cinta! Kerana itu hanya membawa kepada self-destruction. Menghancurkan diri sendiri. Sarah tidak sanggup bercinta sambil berendam dalam kolam dosa hasil percintaan tidak halal sebelum bernikah. Kotor! Kotor! Kotor! Apakah hasil perkahwinan jika sebelum bernikah sudah dimurkai Tuhan ? Oh, neraka dunialah jawapannya. Itu belum lagi cerita mengenai risiko menghampiri zina apabila berkapel.

'Subhanallah, bagaimanakan mereka yang berkapel ini menahan gelora nafsu dijiwa pada saat kritikal ini??' Sarah sangat tertanya-tanya.

Sarah melihat jam di skrin telefon yang hampir sebesar calculator itu. 'ah, lambat betul diorang ni.' Masa. Apakah orang yang menjaga solat di awal waktu akan menjadi orang yang sama turut menjaga amanah apabila berjanji untuk datang tepat pada masanya ? Sungguh, Sarah pernah berjumpa dengan sahabat yang sangat menjaga masa untuk berjumpa walaupun sekadar hal kecil. Rupanya, sahabatnya ini seorang yang sangat menjaga ketepatan waktu untuk solat. Sungguh dia kagum. Rahmat Allah ke atasmu , sahabat.

Otak Sarah makin ligat berfikir. Menjaga pandangan daripada melihat kepada ajnabi itu adalah sesuatu yang sangat dituntut. Satu pandangan kepada mereka datang berpakej dengan racun perosak ke dalam hati kita, resipi potion special dari syaitan.

Manusia diciptakan dengan penuh keistimewaan dan kelebihan daripada haiwan. Walaupun hakikatnya kucing lebih comel dari manusia, tetap, manusia yang berakal lebih hebat. Manusia diberikan keistimewaan dari Rabb Sekalian Alam untuk mempunyai pilihan dalam kehidupan. Ya, manusia itu boleh memilih, sama ada hendak melakukan sesuatu kerana Allah atau kerana sebab yang lain. Sungguh, that's why manusia yang bodoh memang akan selalu membawa kerugian kepada dirinya sendiri. Mungkin dia masih tidak sedar di dunia ini, tapi di akhirat kelak, pasti terbuntang matanya, menangis sehingga terkeluar biji mata mengenangkan kebodohan diri mensia-siakan kehidupan di dunia. Sarah, jangan jadi bodoh macam itu.

Hm... Sarah jump up into a conclusion. Binatang jantan atau betina, mana tahu konsep tundukkan pandangan. Binatang jantan atau betina, pasti akan tengok selamber dek je. Mereka mana ada akal untuk kata "weyh, kau kene tundukkan pandangan bila nampak kucing betina kat rumah Mak Cik Senaah belakang rumah tu.." Crap. there's no such thing like that. So, haiwan yang Allah kurniakan hanya nafsu ini hanya akan bertindak ikut kemahuan nafsu je la kan. Nak makan, merengek, mengiau, berburu. Nak lampias nafsu, pegi cari mate. Tepi jalan pun jadi. Itulah haiwan.

Manusia, ada yang Allah kurniakan mereka dengan rupa paras yang cantik-menawan-you-memang-hawt! Lelaki atau perempuan , sama sahaja . Dua-dua ada nafsu. Dua dua ada perasaan nak kawen . Dua-dua perlu menundukkan pandangan.

But somehow, nilai seorang manusia itu adalah akhlaknya, characternya, sikapnya, ilmunya, agamanya, spiritualnya, pemikirannya, wawasan hidupnya, dan hubungannya dengan Allah. Bukankah, kita bersikap kurang ajar apabila meminati seseorang kerana rupa parasnya ? Memang minat orang cantik dan kacak itu fitrah, tetapi, bukankah cara kita memandang manusia lain itu sama seperti haiwan memandang haiwan lain? Mata meliar untuk mencari manusia yang cantik dan kacak demi memenuhi tuntutan nafsu serakah yang semakin hari tanpa kita sedari kita pupuk dengan meliarkan mata apabila keluar di jalanan. Setiap hari yang perempuan sibuk mencantikkan diri, berhias demi menarik perhatian lelaki. Bukankah ini level kehaiwanan? Level haiwan di mana menarik opposite gender dengan tarikan fizikal, apa yang nampak di mata.

Oh, kotornya. Wanita yang sibuk berhias dan mencantikkan diri, berpakaian seksi menampakkan bentuk tubuh yang kadang-kadang lemak je banyak ini hanya menyumbangkan kepada pertumbuhan nafsu dalam diri lelaki di luar sana dengan positif.

Tertarik kepada orang lain kerana fizikalnya seolah-olah kita telah memandang rendah kepada dirinya yang sebenar. Kita tidak peduli kepada sikapnya, characternya, akhlaknya, pemikirannya dan apatah lagi hubungannya dengan Allah apabila kita hanya memandangkan kepada kecantikan rupa paras fizikalnya.

Orang yang tidak mempunyai apa-apa pada dirinya, akan sibuk untuk mencantikkan dirinya dengan pakaian-pakaian yang indah, yang seksi, make up tebal-tebal, sibuk nak pakai barangan branded, sibuk nak mengejar arus fashion, sibuk nak menjadi yang paling hawt dan sebagainya. Orang macam ni, kesian. Mereka tahu mereka kosong di dalam dirinya. Oleh itu, mereka sibuk mencantikkan fizikal, supaya orang tertarik dan memuji mereka.

Namun, bagi orang yang penuh ilmu di dada, sangat baik di hati, sangat baik budi pekerti, lemah lembut, sentiasa happy dengan diri sendiri, sangat menyayangi diri sendiri, sangat appreciate diri sendiri, sangat suka berbuat baik kepada orang lain, pasti mereka ini tidak perlu secalit make up pun di wajah untuk buat orang suka dan sayang kepada mereka. Mereka cantik dengan akhlak, mereka anggun dengan peribadi, mereka gorgeous double-wow dengan sikap mereka. Dan orang sebegini, bukan hanya wujud di Utopia iaitu negara sempurna. Orang sebegini wujud apabila mereka sangat sayang kepada Allah. Orang yang sayang Allah akan sayang dan appreciate diri mereka . Lalu, menyebarkan cinta itu di orang di sekelilingnya.

Hm.. Sarah kembali melihat jam di skrin gedabak telefon bimbitnya. Sudah-sudah lah tu melilaukan mata... Jaga mata, jaga hati, jaga iman. Siapa yang menundukkan pandangan, Allah akan ganti dengan kemanisan iman. Ingat nak tundukkan pandangan senang ke ? Maka , ketahuilah, kemanisan iman itu sangat manis dan bergula lagi bermadu bak Kinder Bueno. Mmm.. sedapnye kinder bueno nih. Sarah mendail nombor rakannya.

1 comment:

  1. Subhanallah..semoga kita di jauhkan daripada melakukan maksiat dan sentiasa di rahmati Allah S.W.T

    ReplyDelete