Thursday, January 31, 2013

Mimpi yang benar

Semalam . 

Duduk dalam bulatan bersama akhawat tersayang, bersama-sama merapatkan ukkhuwah di atas jalan tarbiah ini. 

Aku tersenyum tatkala teringat detik-detik indah apabila murabbi tercinta mula membuka mulut memberi tawjih yang membasahkan hati. Indah. Iman memecut naik ke skala yang lebih tinggi. Terasa Allah itu sangat dekat, Islam ini sangat benar, Syurga itu melambai-lambai di hadapan, segala-galanya terasa indah dan membahagiakan. 

Itulah nikmat iman. 

Namun, aku sangat-sangat terpukul apabila semua ini lenyap di pandangan mata. Apabila tiada lagi bulatan gembira bersama akhwat fillah, apabila masing-masing membawa diri pulang ke rumah, sama ada bercuti sem atau cuti buat selamanya setelah graduate. 

The moment when you are no longer meet these girls , sit together to remember Allah, to improve ourselves, to tilawatul quran together, to tadabbur verses of al quran together and listen to their tazkirah .

That is the moment when you gonna look into yourselves, sejauh mana kebergantungan dan keimanan kita kepada Allah. 

Allahu. Allah itu ada di mana-mana. Allah tidak hanya berada di medan tarbiah di mana aku menemukan ramai akhawat-akhawat yang sama labuh tudungnya dengan kamu, yang sama berjubah, berstokin, berhand-sock dan tertunduk sopan tatkala berjalan. 

Allah juga tidak hanya berada di mana kamu sangat sedar akan keadaan dirimu yang perlu berdikari apabila berjauhan dengan keluarga. Luar dari comfort zone. 

Di manakah Allah semasa kamu pulang ke rumah ? Berjumpa dengan katil empuk, bantal busuk kesayangan, bilik berhawa dingin lengkap, wifi di rumah yang unlimited, segala makanan tersedia di dalam peti ais yang kaya, televisyen lengkap ber-astro beratus siaran. 

Tatkala dirimu jauh dari akhwat fillah mu itu, tatkala bayangan murabbi hilang dari ingatan, tatkala persekitaran yang tidak membantumu ingat kepada dakwah dan tarbiah, tatkala dirimu diuliti nikmat dunia yang unlimited, tatkala bestfriend lama datang menjengah di hadapan rumah dengan kereta sendiri mengajakmu berhibur di mall terdekat, tatkala segala tarbiah yang pernah kau dapatkan di tempat pengajianmu itu bagaikan mimpi yang hidup ! 

Pada waktu inilah, segalanya akan tersingkap. Kebenaran terdedah. Di manakah sebenarnya tahap keimanan dan kesungguhanmu pada dakwah dan tarbiah. 

Sewaktu imanmu segar, dalam bayangan pelbagai rancangan berunsurkan tarbiah telah kau susun dan atur untuk kau laksanakan di waktu cuti yang bakal menjelang. 

Namun , adakah semua itu akan terlaksana apabila imanmu kering kontang ? 

Di manakan tilawahmu ? 
Di manakah hafazanmu ? 
Di manakah solat rawatibmu ? 
Di manakah dhuhamu ?
Di manakah tadabburmu ? 
Di manakah qiammu ? 
Di manakah puasa sunatmu ?

Di manakah Allah di hatimu saat ini ? 

Benarlah, hanya tarbiah dzatiyyah yang mampu menguatkan langkah kita di atas jalan ini. 

Semoga Allah redha .No comments:

Post a Comment