Thursday, March 29, 2012

anak solehah vs. isteri solehah





Hm... sedap-sedap aku baca segala fadhilat/kebaikan/faedah/kehebatan menjadi wanita solehah a.k.a isteri solehah , rasa nak kawen tu mmg melonjak-lonjak (gatai!!) ... tapi apekandayeku .. baru 18 tahun ..
takpek2 .. tu nanti punya hal .. so , aku terfkir gak .. dengan title anak dara yg aku pegang , kat rumah pun da jadi bibik terhormat dah ni .. 


Heheh .. Lepas balik PLKN nih , terfikir gak .. "takkan nak dok umah je . Mati kematu aku nnt .. Keje rumah pon gerenti aku yg kene hadap sume ..." well , Insyaallah , 27/5 nnt baru nak daftar untuk asasi .. WOHA !! lama tuh .. ada lagi 2 bulan KOT ! 


2 bulan ?????!!  terkejut beruk aku ...



tu la ... ingatkan nak pegi keje (paa-keje ?? heh~) .. hehe .. mmg tak la kan .. aku menggelupur kat kebosanan .. ceh , bosan konon ... tu la .. aku tau bosan-bosan ni x baik .. 


So , satu hari , aku pegi ke rumah seorang sahabat dan bermalam .. kehkehkeh .. penat aku sembang ngan dye ni sebenarnye .. ade je bnde yg menganggu .. 


"weh , kejap tau . Nak masak .." 
"weh,cop , nak sidai kain.." 
"nak keluar pagi ? ala , x boleh la .. nak kene masak , sidai kain , kemaih ghumah ...." 


Rasa mcm ckp ngan suri rumah anak 5 ... STRESS AKU !  


tapi sebenarnye .. itulah sebenarnye yang patut aku lakukan jugak kat umah ni ......*termenungjauh*


Ingat rumah aku ni ada bibik ke ? (akuletu) .. ibu sibuk , ayah pun sibuk .. takkan nak harap dorg jugak yang buat sume bnde  .. sian r dorg .. alang2 aku ade kat umah untuk 2 bulan .. so , why not aku practice buat keje rumah dari skang ? nanti lame2 , sume bnde ni akan kne buat sendiri gak in the future .. takkan kat asrama je nak kemas segala bagai .. tarik katil tegang2 , sapu lantai rambut sehelai pun kutip merangkak2 .. tingkap lap licin sampai silau , lap locker sampai berbunyi 'kriik' menandakan dah licin sangat .. 


So , start from now ...... 


so , aku dalam mission anak-solehah-to-be ... kehkehkehkeh ... 


hm.. ekcelikan .. nak cte psl ni .. sekadar renungan buat diri sendiri .. 


skang ni tgah panas sangat cuaca ... 

Kain bersidai kat luar tu pun dah kering .. kenela akan .. so .. hm... ke nak suruh je pidin angkat ? 
aku yg tgh cuci pinggan (bajetrajin) pun terfikir ...

'Taknak rebut pahala ke ? Mungkin tak sebanyak pahala isteri solehah yg buat kje rumah dapat pahala mcm berjihad , tapi at least mestilah ade sumtin gak kan ? hm .. cube bayangkan .. nak angkat kain , cuaca panas membakar .. hai maklumlah , pukul 3 petang .. memang la HAWT GILEW u ~ tapi , nak angkat kain tu , kne tutup aurat , nak sarung cardigan yg panas tu , pakai tudung lagi .. then meredah panas tu untuk angkat kain .. tutup aurat tu je Allah da kire pahala ... angkat kain tu lagi pahala ...kan banyak tuh ! Heh , ni baru la layak kalau nak title anak solehah ^^'



So , berdasarkan ilham yg Allah bagi kat aku nih waktu cuci pinggan tadi ... Aku percaya yang .. 2 bulan yg aku ada ni bukanlah untuk aku sia-sia kan dengan berpoya-poya di fesbuk , buat taik mate setiap mase , jadi pungguk tiap2 malam depan laptop , membina badan bak adibah noor bukannye malek noor .. tetapi adalah untuk banyakkan muhasabah diri dan memperbaiki setiap kelemahan yang banyak .. 

2 bulan yg ada ni , Insyaallah , kita sama-sama manfaatkan untuk lebih mendekatkan diri kepadaNYA .. banyakkan amalan sunat yg kita jarang nk buat bile sibuk mcm solat dhuha , tahajjud , khatam Quran ..
Kuatkan iman dan tingkatkan taqwa untuk sebagai persediaan untuk menghadapi cabaran dunia luar yang menakutkan .. kehkehkeh .. 

so , guys .. jom ! kalau x gerak skang , bile lagi ??? 




3 comments:

  1. A very well-written post. I read and liked the post and have also bookmarked you. All the best for future endeavors
    IT Company India

    ReplyDelete
  2. ai bukan la nak perasan kan..tp km dh lme x tdo rumah sape2 mlainan kt kuikui ;)

    ReplyDelete
  3. hahha..d r mmg suri rumah sepenuh masa..dah tw sgt gaye dia..hmm..nice story..haha..

    ReplyDelete